7 січня віруючі українці святкують Різдво Христове. У цей день закінчується сорокаденний Різдвяний піст і починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на честь народження Христа. У ці дні традиційно водять вертеп, співають колядки і бажають всім удачі в новому році.

Різдво 2019: історія свята

За біблійною оповідкою, цього дня у Вифлеємі в хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу.

Народження Ісуса Христа

В той же час є кілька теорій, що Ісус Христос народився не взимку, а святкувати Різдво в січні стали тільки тому, що в цей час язичники відзначали свято народження Сонця Правди і в цей період збільшувався світловий день.

Різдво 2019: традиції і обряди свята

Православне Різдво Христове і Святий вечір пишно святкуються у християнському світі і мають безліч традицій та звичаїв. Так, Різдво в Україні починається 6 січня зі Святого вечора – Святвечора. В цей день вся сім'я збирається на святковий обід.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Існує повір'я, що опівночі з 6 на 7 січня треба відчинити вікна і двері, щоб Різдво увійшло в будинок. Звичайно, невід'ємним атрибутом Різдва є колядки. В цей день молодь ходить по вулицях, сповіщаючи благу звістку про народження Христа.

7 січня у церквах проходять божественні літургії, а родина збирається за святковим столом, вітаючи один одного словами: "Христос народився! Славімо його!" За святковою вечерею прийнято співати різдвяні пісні та бажати один одному здоров'я.

Здавна в різдвяну ніч люди зверталися до Бога з проханнями про зцілення і помилування гріхів. Також популярні ворожіння у цей день. Сімейні пари, які не мали дітей, просили Пресвяту Богородицю подарувати їм немовля.

Крім усього іншого, в Україні 7 січня є офіційним державним святом, що є ще одним приводом для радості.