Томос про автокефалію української православної церкви сьогодні урочисто розгорнули у Софійському соборі в Києві.

Зазначається, що на святкову різдвяну літургію приїхав президент України Петро Порошенко разом з родиною.

6 січня, Вселенський патріарх Варфоломій надав Україні Томос про автокефалію. Церемонія вручення відбулася на божественній літургії, яку спільно правили патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Документ-оригінал Томосу каліграфічно оформлений і написаний на пергаменті. Його 4 січня привіз в Константинополь ієромонах, іконописець і каліграф Лука.

Нагадаємо, Божественна літургія та церемонія передачі Томосу відбулися в Патріаршому храмі Святого Георгія.

Завдяки Томосу Православна церква України втратила всяку залежність від Росії. Після урочистостей з вітальним словом виступив Вселенський патріарх Варфоломій, митрополит Київський і всієї України Епіфаній і президент Порошенко.

Як повідомляв портал "Знай.uа", "Що стосується Вселенського Патріархату, то для нього це теж перемога, тому що така церква, як ПЦУ, з її величезною кількістю віруючих, буде суттєвою підтримкою для Вселенського Патріархату, який, нарешті, поставив питання про своє канонічному першості серед усіх православних церков", - сказав відомий релігієзнавець.

Також "Знай.uа" писав, що Вселенский патріарх Варфоломій надав Україні томос про автокефалію.