Витоки появи Старого Нового року - зміна літочислення. Дізнайтеся походження свята, коли воно з'явилося, звідки пішло і як святкується. З ним пов'язані особливі традиції і обряди. Є навіть спеціальні повір'я і заборони, про які ми вам зараз розкажемо.

Історія походження Старого Нового року

Сьогодні прийнято святкувати Старий Новий рік у ніч із 13-го на 14-те січня. Традиція відзначати його за старим стилем прийшла до нас із давніх-давен. Свято виникло через зміну системи літочислення. Юліанський календар вніс свої корективи. І в історії свята відбулися зміни.

Колись Новий рік святкувався, як і зараз, у ніч із 31-го грудня на 1-ше січня. Але в 1918 році мала місце календарна реформа. Після чого український православний народ, грузинський, молдавський, російський, вірменський та багато інших людей у Європі відзначають Старий Новий рік за юліанським календарем у ніч із 13-го на 14-те січня.

Старий Новий рік
Старий Новий рік

Вечір і ніч перед Старим Новим роком - день пам'яті преподобної Меланії. У народі його називають днем Меланки. Україна має свої особливості святкування. Старий Новий рік у нас відзначають із цікавими обрядами та традиціями, про які ви зараз дізнаєтеся.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Яким має бути застілля?

Найголовніша страва на столі в Щедрий вечір - кутя. І якщо на різдвяні свята прийнято вживати пісні страви, то трапеза на Меланки повинна бути щедрою, присмаченою м'ясом, салом, варениками та млинцями. На святковому столі можуть бути найрізноманітніші незвичайні страви зі свинини, рулети, ковбаси.

Пост закінчився, і про всі обмеження, які були притаманні на Різдво, тепер під час застілля можна забути. Сусіди, як правило, йдуть один до одного в гості. Хто колись посварився, обов'язково повинен помиритися.

Тим паче, що з давніх-давен існує повір'я залагоджувати всі конфлікти на Меланки і Василя. У ці дні примирення потрібно просити вибачення у всіх, кого ви образили. Це дні взаємного прощення ще з давніх дохристиянських часів. Ходять у гості не тільки до сусідів, але й хрещеників, родичів, своїх друзів.

Старий Новий рік
Старий Новий рік

Дуже добре, якщо на Старий Новий рік на вашому столі буде засмажене порося. Воно символізує родючість і багатство весь рік. Адже Святого Василя здавна вважають покровителем свинини. За столом обов'язково повинна зібратися ваша сім'я, після чого прийнято ходити в гості, вітати щедрівками зі святом.

Вважається, що щедрівки успішно виганяють всяку нечисть, яка особливо активується ввечері 13-го січня. Бажаючи всього доброго від чистого серця, щедро відганяють злих духів, що стараються у своїх злодіяннях на Щедрий вечір.

Посівати пшеницею можна 14 січня. Вважається, що вранці першим на поріг будинку обов'язково повинен ступити чоловік. У такому випадку весь рік вас супроводжуватиме удача, везіння, достаток і щастя. Традиційно посівальник говорить приказку з добрими побажаннями здоров'я, щастя, багатства та достатку, вітає зі Старим Новим роком.

Натомість господарі обов'язково повинні чимось пригостити тих, хто прийшли або обдарувати цукерками, грошима, яблуками, печивом та іншими солодощами. На святковому новорічному столі можуть бути будь-які страви, крім риби та птиці. У народі здавна існує таке повір'я: якщо готувати їх на Старий Новий рік, то щастя з дому втече або полетить.

Є й інші заборони, що стосуються цього свята. Давайте дізнаємося, чого ще не можна робити в Щедрий вечір.

Святкові заборони: чого не можна робити?

• З давніх-давен у народі ходить повір'я, що Старий Новий рік не можна зустрічати в порваному або старому одязі. Він повинен бути ошатним та красивим, ще краще - новим. У такому випадку вважається, весь рік буде в достатку.

• Ні в якому разі не можна позичати гроші або брати в борг. Та й взагалі вирішувати будь-які фінансові питання не рекомендується.

• Дутися, ображатися також забороняється. Потрібно прощати образи іншим і самому не бути злопам'ятним.

• Не можна відмовляти людині в прощення, якою б глибокою ваша образа не була. Якщо хтось просить вибачення, потрібно прощати і забувати минулі образи, інакше невдачі будуть переслідувати вас весь рік.

• Не виносити 13-го і 14-го числа сміття з дому.

Старий Новий рік
Старий Новий рік

Але в житті дітей і дорослих на Старий Новий рік, крім заборон, може бути багато всього цікавого. Адже існує ряд давніх обрядів і традицій для святкування, які досить цікаві.

Новорічні традиції, звичаї, обряди

Ми вас познайомимо з найбільш поширеними звичаями і обрядами, які прийшли до нас в Україну з дохристиянських часів. Багато незаміжніх дівчат із нетерпінням чекають Старий Новий рік, щоб почати Святочні ворожіння. Вони хочуть побачити судженого, дізнатися, що ж їх чекає в майбутньому. Гадали в ніч на 13-те здавна. І ось якими можуть бути дівочі ворожіння і для тих, хто хоче дізнатися про своє майбутнє, свято вірячи в містику:

• Потрібно зварити кашу, зняти пінку і подивитися на вариво: якщо каша красива, буде достаток і щастя в домі. Якщо каша світла і крупиці дрібні - буде біда. Таке вариво, щоб уникнути негараздів, потрібно тут же вилити в річку. А хорошу кашу з'їсти, поснідавши нею 14-го. Ще є одна прикмета: якщо каша вилізе, то рік буде невдалим.

• Незвичайне ворожіння на українських варениках. Під час ліплення в кілька вареників потрібно вкласти сюрпризи: до начинки покласти сіль, борошно, ґудзик, квасолю, перець, монетку, цукор, нитку. Який вареник із сюрпризом попадеться, таким буде і майбутнє життя: якщо сіль, то поганимі зі сльозами і гіркотою, далі відповідно - з муками, з обновками, з дітьми, з перчиком, із грошима, цукровим солодким, із частими дорогами та переїздами. Але не варто це ворожіння сприймати надто близько до серця, якщо буде поганий прогноз. Головний сенс цієї затії, щоб вся сім'я з близькими людьми зібралася разом за одним столом, звучали жарти і сміх.

• Ще одне святочне ворожіння - на воскових фігурах. Таким чином можуть ворожити не тільки дівчата. Потрібно взяти трохи воску, розігріти його в ложці над свічкою, поки він не стане рідким. Після чого вилити в блюдце, куди попередньо була налита холодна вода. Під час процесу необхідно думати про щось певне або загадати бажання. У результаті з воску вийдуть якісь символи, які стануть вісниками майбутнього.

• Ворожіння на ім'я судженого. Незаміжній дівчини потрібно взяти 13 папірців і написати на них чоловічі імена. Покласти записки під подушку. Вранці 14-го, прокинувшись, витягнути ім'я судженого.

ворожіння
ворожіння

• Таким же чином ворожать на майбутнє всі без винятку. Тільки на папірцях-звісточках потрібно написати значущі події: зміна роботи, новосілля, народження дитини, придбання машини, весілля, знайомство, поїздка-відпочинок до Єгипту або іншої країни, переїзд тощо.

• Гадати на майбутнє можна за допомогою склянок. Візьміть шість склянок, заповніть їх до половини водою. У перший покладіть сіль, у іншій - ключ, у третій - цукор, четвертий - квасолю, п'ятий - каблучку, шостий повинен залишитися просто з водою. Потрібно стати спиною до склянок. Друга людина повинна перемістити склянки. Потім то, що ворожить, називає, яку склянку він вибирає. Відповідно, якщо це буде склянка з сіллю - до негараздів і поганого життя, з цукром - до гарного цукрового життя, з каблучкою - до одруження, з ключем - до нового житла, з квасолею - до народження дитини, порожній - нічого суттєвого не відбудеться.

• Вважається, що молоді дівчата в новорічну ніч можуть побачити свого судженого. Для цього, лягаючи спати, потрібно покласти під подушку свій гребінець і сказати: «Суджений мій, ряджений, прийди до мене сьогодні вночі волосся розчеши!» Після виголошених чарівних слів дівчина уві сні повинна побачити свого майбутнього чоловіка.

• Якщо потрібно дізнатися, хто кохає, варто сказати, лягаючи спати: «Луна-луна, розкажи мені в сон, хто в мене закоханий». Адже вважається, що в цю ніч небеса відкривають свої ворота. І молитва з заклинаннями мають особливу силу.

На Старий Новий рік прийнято переодягатися в бабу Меланку, в ролі якої повинен виступати хлопець. За сценарієм вона сваритися з дідом Василем, доїть козу, що символізує богиню місяця, продає її на ярмарку. У сценці може брати участь циган та інші персонажі. Ряджені ходять по дворах, показуючи виставу, вітаючи зі святом та бажаючи достатку.