З Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника невідомим чином зникли 10 із 829 цінностей, переданих свого часу на правах оренди Міністерством культури України.

Мова йде про період 1988-2000 року. Після ревізії, за офіційними даними відомства, експерти виявили недостачу, як зазначила речниця Мінкульту Юлія Даценко.

За її словами, до монастиря всі предмети передавалися разом з актами, перевірка не виявила 14 предметів, втім, представники монастиря надали до огляду 4 предмети з тих, що не були виявлені.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Наразі 10 предметів залишаються відсутніми, їх місцезнаходження невідоме і правоохоронні органи щодо цього вже проінформовані, комісія дійшла висновку, що умови зберігання культурних цінностей "в основному задовільні".

"З оглянутих предметів 253 відреставровані, 65 потребують реставрації, а 2 з них перебувають в аварійному стані. Предмети з числа тих, що не використовуються в релігійних обрядах, за результатами перевірки рекомендовано повернути до державної частини Музейного фонду України", - сказала Даценко.

Як відомо, перевірка стану збереження та умов зберігання культурних цінностей, які обліковувалися у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику проводилася Мінкультом з 21 листопада по 17 грудня 2018 року.

Дивіться: МКУ про перевірку фондових колекцій НКПІКЗ,переданих до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври

Нагадаємо, представник Московського патріархату в одному з храмів у Вінниці вирішив піти "на крайні заходи" через ситуацію з Томосом. Як повідомляв "Знай.ua", на Львівщині у будинку місцевого священика виявили арсенал зброї. Також "Знай.ua" , Росія може влаштувати кровопролиття та провокації в церквах через отримання Україною Томосу про автокефалію.