Василів вечір

13 січня напередодні Нового року (за старим стилем) відзначають Щедрий вечір. В народі свято отримало назву Василів вечір. За церковним календарем згадують святителя Василія Кесарійського — богослова, який жив у 4 столітті в Каппадокії. Саме йому приписують винахід іконостасу, а також авторство багатьох проповідей.

Василів вечір здавна вважається найкращим часом для передбачення майбутнього. Наші предки вірили, що все нагадане в цей час неодмінно збудеться. Також у цей день прийнято було струшувати сніг з яблунь. Робити це потрібно було неодмінно опівночі, щоб яблука вродили.

Щедрий вечір

Вечір напередодні Нового року, 13 січня, називався щедрим. У цей день господині традиційно готували безліч страв, щоб вистачило пригостити всіх знайомих і сусідів. Існувало повір'я, що багатий стіл забезпечить господареві добробут на весь рік. Серед щедрого святкового частування неодмінно знаходилося місце стравам зі свинини.

Великі зимові святки тривали дванадцять днів — з 26 грудня по 6 січня за старим стилем. Святки ділилися на дві шестиденні частини - світлу та темну. Першу частину Святок завершував Щедрий вечір або Щедрець.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Перед вечерею за звичаєм молодь ходить по домівках і веселить господарів щедрівками. Склад ряджених залишався таким же, яким він був на Коляді. Колядники підходять до будинку або до людей на вулиці і співають з такими словами: «Щедрий вечір! Добрий вечір!».

Хрещення Господнє

В цей день католицька церква відзначає свято Хрещення Господнього. Це одне із найдавніших церковних свят, яке присвячене Хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. Подія євангельської історії відноситься ще до часів 12 апостолів.

У всіх церквах свято Хрещення прив'язане до давньої дати свята Богоявлення, тобто до 6 січня. В православ'ї воно належить до числа дванадесятих і святкується 19 січня за новим стилем. Причому «Богоявлення» і «Хрещення Господнє» – це дві назви одного свята.

Однак у католицькій церкві латинського обряду Богоявлення і Хрещення – це різні свята, з яких Богоявлення, що святкується 6 січня, присвячене спогадам про прихід волхвів (або трьох царів). Водохреща святкується в першу неділю після Богоявлення і завершує різдвяний період.

Іменини в цей день

Михайло, Петро, Василь.