Історія свята

Також цей день називають Надвечір'ям Богоявлення, тому що Бог явив себе світові як Бог Син, Бог Батько і Дух Святий. Син – це Ісус Христос, якого хрестили в Йордані. Засвідчив Ісуса гласом з неба Батько, а Дух зійшов у вигляді голуба.

До 5-го століття цей день святкували разом з Різдвом 6 січня. Деякі східні церкви продовжують святкувати саме так, наприклад, вірмени та індійці-християни Малабара. Також святкують 6 січня «старе» Різдво в Шотландії і на Шетландських островах. Тому багато в чому свята дуже схожі: строгий пост до першої зірки, кутя, пісні страви, однаковий чин Богослужіння. Святкують увечері Надвечір'ям, що означає переддень урочистості, а святвечір пов'язаний з традицією робити і є сочиво.

Традицією свята

Ще дуже давно в цей день люди позначали крейдою або вуглинкою свій будинок над усіма отворами хрестами, щоб захиститися від зла і нечисті. Але християни тільки кроплять хату свяченою водою, так як їх будинок сам Бог захищає. Головною традицією дня звичайно ж є вода.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

Люди вірять, що купання в ополонці, якщо перед цим освятили водойму, може змити з людини гріхи і бруд мирський, але церква вважає, що тільки Господь може простити гріхи. Купатися в ополонці не заборонено, це навіть корисно для тіла (все ж не всім, будьте обережні), але ставитися до цього як до магічного ритуалу не варто. Чому говоримо про воду зараз? Бо саме вночі у Святвечір (зазвичай після опівночі) вода скрізь враз стає такою ж як води Йордану, коли в нього зайшов Спаситель. Вважається, що така вода зцілює. Тому існує безліч традицій, коли вночі йшли купатися, збирали сніг і набирали воду з річки.

Обрядова трапеза складається з непарної кількості пісних страв. Східні слов'яни робили горохові та бобові страви, млинці і хліб, узвар і, звичайно ж, кутю. За вечерею запрошували різних персонажів («мороз», «вовка», «птахів», «звірів») до вечері, для мертвих запалювали свічку і відкладали їм потроху від кожної страви, першу ложку куті підкидали до стелі.

Раніше Знай.ua писав, останній мольфар передбачив долю України, а його боявся сам Янукович.

Нагадаємо, як і на чому зможуть підзаробити прості українці під час виборів 2019.

Як повідомляв портал "Знай.ua", варто відзначити, що Росія може влаштувати кровопролиття і провокації в церквах через отримання Україною Томосу про автокефалію.