Показанням для призначення пенсії є страховий стаж", а не період, протягом якого людина працювала. Відтепер трудовий стаж, який був отриманий до січня 2004 року буде автоматично прировнен до страхового стажу.

А ось після 1 січня 2004 року до формули розрахунку пенсії береться до уваги лише той період, протягом якого роботодавець платив внески в пенсійний фонд.

Страхового стажу без сплати податків

За Законом України "Про обов'язкове державне пенсійне страхування" до страхового стажу пенсіонера навіть без сплати внесків до Пенсійного фонду зараховуються деякі види діяльності:

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

строкова служба в армії;

військова (нетермінова) служба;

відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

догляд за дитиною з інвалідністю;

відпустка по догляду за дитиною до трьох років;

термінова альтернативна (невійськова) служба;

перебування на фронті;

участь у бойових діях;

період перебування за кордоном подружжя дипломатів на час їх служби;

інвалідність з-за нещасного випадку на виробництві або професійне захворювання;

виконання обов'язків батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу;

служба у воєнізованих формуваннях, гірничорятувальних частинах та аварійно-рятувальних підрозділах, які були створені згідно з українським законодавством;

термін отримання матеріальної допомоги на професійну підготовку або перепідготовку і підвищення кваліфікації;

період отримання допомоги по безробіттю;

догляд за особою з інвалідністю I групи;

догляд за престарілим, який потребує постійного догляду (потрібно висновок МСЕК);

догляд за особою, яка досягла 80-річного віку.

З 1 січня 2014 року до пенсійного стажу також включають:

навчання у вищих і середніх навчальних закладах, на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі;

період проживання дружин офіцерів, прапорщиків і мічманів, а також військовослужбовців внесрочной служби з чоловіками в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю (але не більше 10 років)

Нагадаємо, експерти розповіли, як зміняться пенсії в 2019 році: виплати зростуть, але не все так просто. Скоро українцям повинні перерахувати пенсії, але пощастить не всім.

Як повідомляв Знай. ua,краинцам розповіли про зарплати в ОРДЛО: навіть до Африки далеко. Окупований Донбас перетворюється в руїни.

Знай. ua писав, що у Мінфіні розповіли, яка зарплата буде в українців: приємного мало. 2019 середньомісячна зарплата звичайного українця складе близько 10,1 тисячі гривень.