У суботу, 19 січня, всі православні християни і греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього - хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем.

Хрещення є третім найбільшим святом, яке завершує цикл Різдвяних свят. Свято встановлено в пам'ять про євангельські події, коли 30-річний Ісус Христос хрестився від Івана Предтечі у водах Йордану.

18 січня відзначається Водохресний святвечір. Напередодні свята на стіл подають пісні страви, а вранці (19 січня) в церквах святять воду.

Цілюща сила хрещенської води

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перші згадки про цілющі властивості води містяться в одній із проповідей Іоанна Златоуста: "у це свято всі, зачерпнувши води, приносять її додому і зберігають увесь рік, оскільки сьогодні освячені води; і відбувається явне знамення: ця вода з часом не псується, але вона протягом і двох, і трьох років залишається свіжою".

Вважається, що 19 січня, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року. Нею прийнято поїти тяжкохворим, нею освячують домівки і храми. Хрещенська вода має здатність зцілювати хвороби тіла і душі, змивати накопичений емоційний та психологічний негатив.

Купання в ополонці

Ополонку у вигляді хреста прийнято заготовлювати заздалегідь. Вирізаний хрест встановлюється поруч. Після освячення священиком в ополонці можна купатися, змиваючи з себе гріхи і заряджаючись здоров'ям на цілий рік. Раніше в ополонку пірнали в першу чергу ті, хто в Святки гадав і вбирався в маскарадні костюми, оскільки це вважалося гріхом.

За народним повір'ями, в ополонку пірнає вся нечисть, яка вільно розгулює по землі в період Святок.

Народні традиції

Протягом всіх свят, аж до Хрещення жінкам не можна було набирати воду. Не можна також було полоскати білизну в річці, оскільки вважалося, що у ній живуть біси.

Перед Хрещенням дівчата збирали сніг з стіжків, вважалося, що умивання їм дозволить відбілити обличчя, подарує рум'янець на весь рік і зробить дівчину красунею.

В цей період прийнято також ворожити на судженого, оскільки, згідно з повір'ями, все нагаданне обов'язково збудеться. Вважається також, що сни, які наснилися у ніч на Водохреще, є віщими.

Після Хрещення дівчата і хлопці збиралися на вечорниці, вибирали собі пару і до Великого посту тривав сезон весіль.

Раніше Знай.ua писав, останній мольфар передбачив долю України, а його боявся сам Янукович.

Нагадаємо, як і на чому зможуть підзаробити прості українці під час виборів 2019.

Як повідомляв портал "Знай.ua", варто відзначити, що Росія може влаштувати кровопролиття і провокації в церквах через отримання Україною Томосу про автокефалію.