Закон про протидію буллінгу № 2657-VIII опублікований у парламентському виданні "Голос України" і завтра вступає в силу.

Згідно з новим законом, буллінг/цькування - діяння учасників освітнього процесу, які полягають в економічному, психологічному, сексуальному, фізичному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, які вчиняються стосовно малолітньої або неповнолітньої особи, або такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода психічному або фізичному здоров'ю потерпілого.

За буллінг передбачений штраф - 850-1700 грн. або громадські роботи на 20-40 годин. Якщо це сталося повторно протягом року або ж порушувала група осіб, то штраф становитиме 1700-3400 грн. або громадські роботи на строк 40-60 годин.

Якщо порушники - підлітки у віці від 14 до 16 років, передбачені такі ж санкції, але їх будуть накладати на батьків або опікунів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Крім цього, штраф передбачений і для керівника навчального закладу, якщо він не повідомить в поліцію про факти буллінга. Штраф становитиме 850-1700 грн. або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

У законі "Про освіту" зазначені типові ознаки буллінга (цькування):

  • наявність сторін – кривдник (буллер), потерпілий (жертва буллінга), спостерігачі (за наявності);
  • систематичність (повторюваність) дії;
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або заподіяння соціальної ізоляції потерпілого.

Щоб протидіяти буллінгу, права та обов'язки учасників освітнього процесу значно розширили.

Засновник установи зобов'язаний надати психолого-педагогічні послуги як буллерам, так і тим, хто став жертвою буллінга або його свідком.

Керівник закладу освіти зобов'язаний "створити безпечне освітнє середовище, вільне від насильства і буллінга". Він повідомляє про такі випадки в Нацполіцію, повинен скласти план заходів щодо протидії буллингу, вирішує провести розслідування, розглядає заяви про випадки цькування.

Правила поведінки учня та план заходів, спрямований на запобігання і протидію буллінгу, повинен розміщуватися на сайті навчального закладу. Крім того, повинна бути інформація про реагування на заяву, а також як конфіденційно подати заяву про випадок буллінга.

Встановлюється, що як учні, так і педагоги мають право на захист від буллінга.

Вчителі зобов'язані повідомляти керівництву про цькування. Батьки дітей мають право звертатися до керівництва навчального закладу з повідомленням про буллінг, отримувати інформацію, а також зобов'язані сприяти розслідуванню відомих фактів.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що Укрзалізниця в кілька разів підвищила плату за бронювання місць для групових перевезень.

Як повідомляв портал "Знай.uа": цифри у нових платіжках за газ шокували українців.

Також "Знай.uа" писав, що населення України лише за 2018 рік зменшилася на 200 тисяч осіб.