Автокефальна церква в Україні - це добре, але отримання Томосу недостатньо для повної перемоги. А справжньою перемогою буде новина про об'єднання православ'я в єдину помісну церкву.

Про це заявив патріарх Православної церкви України Філарет під час божественної літургії на честь свого 90-річчя у Володимирському кафедральному соборі в Києві.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

"Крім довгих років Господь дав мені силу, що дає можливість працювати, і я радий, що через більш ніж 25 років, нам все-таки вдалося досягти того дня, коли нашу церкву визнали автокефальною церквою не тільки вселенський патріарх, від якого ми отримали Томос, але і інші церкви", - заявив Філарет.

Філарет
Філарет

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Цю подію патріарх назвав великою нагородою, адже "в 1992 році, коли нас залишилася маленька жменька, а всі архієреї та духовенство зрадили Україну і зрадили українську церкву, тоді мало хто вірив, що буде автокефальна церква і її буде визнано", але він не сумнівався, що переможний час прийде.

Томос в Україні
Томос в Україні

Варто нагадати, що кілька днів тому відбулося підготовче засідання по справі про позов до президента України щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про отримання Томосу. Зараз вже відомо, що ще 22 січня в стінах Окружного адміністративного суду міста Києва завершилося підготовче засідання за позовом ГО "Неурядова організація верховенство права" до президента Порошенка, щодо порушення ним компетенції при зверненні до Варфоломія.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що настоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів, що російська церква продовжує різке протистояння української церкви. Більш того Епіфаній зазначив, що московські попи роблять все можливе, для того, щоб посіяти розбрат між українським народом.

Нагадаємо, вандали перетворили давню святиню Житомирщини на руїни: рознесли все, і цим людям дали Томос.

Як повідомляв Знай.uа українська легенда Філарет святкує 90-річчя: що про нього говорять і як вітають.

Знай.uа писав, у Путіна раптово визнали, що Томос поставив хрест на байці про "братні народи".