Українці останнім часом не хочуть мати справу зі зношеними і старими купюрами іноземної валюти. Адже банки відмовляються приймати незначно постраждалі банкноти, які попри те зберегли ознаки платіжності, незважаючи на те, що за інструкцією НБУ вони зобов'язані це робити.

Старі банкноти приймають лише на інкасо з драконівською комісією. У службах підтримки двох державних банків, які проводять роботу зі зношеними грошима іноземних емітентів - Ощадбанку та Укрексімбанку, це підтвердили, пише UBR.ua.

За таких обставин в українців фактично не залишається легальних способів збути з рук випрані і постраждалі в інших колотнечах долари і євро. Адже запропоновану банками процедуру складно назвати зручною.

Наприклад, в Укрексімбанку за неї візьмуть 20% комісії, а мінімальний платіж складе 500 грн.. При цьому будуть возитися з грошима від 1,5 до 2-х років. Цей термін обумовлений тим, що, наприклад, доларовим купюрам фізично потрібно перетнути океан, де експерти ФРС визначать справжність грошей і приймуть рішення про відшкодування.

Трохи дешевше послуга обійдеться в Ощадбанку. Комісія тут встановлена ​​така ж сама - 20%, однак мінімальний платіж становить 300 грн. Зрозуміло, ні один, ні другий банк не дають ніяких гарантій відшкодування. Адже якщо американці не визнають купюри справжніми, платити не стануть.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Ключова причина, яка змусила українських банкірів піти на жорсткість умов прийому таких банкнот - ризики. Через складну політичну ситуацію в нашій країні ймовірність прийняти "терористичні" або "корупційні" гроші різко зросла. Та й в обороті іноземної валюти їх частка збільшилася. Простіше кажучи, банки просто перестраховуються - нехай рішення по кожній купюрі приймають в Штатах і ЄС. Так і безпечніше, і дешевше. Адже для належної експертизи потрібна дорога техніка і експерти", - пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

За словами експерта, найкращим варіантом для простих українців буде взяти такі банкноти з собою на відпочинок. Навіть в Туреччині і Єгипті збути потерті долари куди простіше.

Банкіри не рекомендують зв'язуватися з приватними "мінялами", які обіцяють обміняти "зношені бакси" за недорого - в межах 5-10%. Вони найчастіше запропонують клієнту забрати банкноти з куди більшою комісією, ніж анонсується, а то і зовсім відмовлять в обміні. Адже на ділі вони нікуди їх не вивозять, а лише "розсовують" неуважним покупцям валюти в обмінниках.

Нагадаємо, Національний банк України запустить в обіг нові монети Номіналом 5 та 10 грн. У НБУ також розповіли про долю паперових грошей номіналом 1, 2, 5 та 10 грн. Українці зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно як новими монетами, що відповідають цим купюрам, так і банкнотами відповідних номіналів.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям стане простіше здати зношені купюри: куди нести

Також Знай.ua писав, за повідомленням НБУ, за 11 місяців 2018 року було вилучено із загального обігу та утилизироно банкнот загальною сумою в 41,6 млрд гривень.