Павлів день

В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобного Павла Фівейського, на честь якого і прозвали свято. Варто уточнити, що люди часто називають святого Павлом Єгипетським або Павлом Відлюдником. Вважається, що Павло Фівейський був першим християнським монахом.

У народі це свято – День чаклунів. Існує повір'я, що в цей день чаклуни і відьми передають учням свої вміння. Це могло коштувати різних неприємностей для простих людей — адже учням потрібно було випробувати отримані здібності.

Тому у Павлів день потрібно остерігатися порчі та пристріту. Для цього проводилися «захисні заходи». Найчастіше наші предки на Павла молилися святому. Також було прийнято стукати по дереву, і плювати через плече.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

З приводу природних явищ люди говорили: «Павло день додав», «Павло взмок — день приволік». Ще помічали, що зима вже неухильно рухається до свого кінця, ночі стають коротшими, а сонце — яскравіше. Слідкували і за погодою. Блискучі зірки у Павлів день передвіщають мороз, тьмяні — тепло, а «блимаючі» — завірюху. Крім того, якщо на півночі показалися хмари — не варто сподіватися на відлигу.

Міжнародний день захисту персональних даних

Щорічно 28 січня весь світ відзначає Міжнародний день захисту персональних даних (Data Protection Day). Вперше дату відзначили ще в 2007 році.

Це свято заснував 26 квітня 2006 року комітет міністрів Ради Європи для того, щоб користувачі мережі не забували про дотримання правил поведінки в інтернеті, які допомагають убезпечити їх віртуальне і реальне життя. Зазначимо, що в деяких країнах це свято називається «Днем конфіденційності» (Data Privacy Day).

Примітно, що дата відповідає річниці підписання Конвенції Ради Європи від 28 січня 1981 року «Про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних».

Іменини в цей день

Веніамін, Гаврило, Іван, Олена, Іван, Михайло, Павло, Прохор.