Українці, які ж платниками податків, на законних підставах можуть суттєво зменшити вирахування з зарплат, особливо це стосується батьків. Для цього лише потрібно звернутися в бухгалтерію підприємства з відповідною заявою.

Всі нюанси пояснила заступник начальника управління начальника відділу адміністрування податку з доходів фізичних осіб Департаменту податків та зборів з доходів фізичних осіб ДФС Тетяна Федченко, - пишуть "Факти".

гроші

Що таке податкова соціальна пільга та який її розмір?

Сама по собі податкова соціальна пільга — це можливість платника зменшити нараховану місячну суму зарплати на розмір такої пільги.

Пільга становить 50 відсотків місячного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного податкового року. У 2019 році це 960 гривень 50 копійок (50 відсотків від 1921 гривні прожиткового мінімуму для працездатних станом на 1 січня 2019 року).

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

робота

Як скористатися пільгою?

Дуже просто: на податкову соціальну пільгу має право претендувати будь-яка працююча людина, яка отримує заробітну плату і є платником податку на доходи фізичних осіб. Але і тут є певні умови.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованої місячної зарплати, якщо її розмір перевищує суму, яка дорівнює місячному прожитковому мінімуму (діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року), помноженому на 1,4 і округленому до 10 гривень.

Крім того таку пільгу застосовують лише до офіційної зарплатні. Інші доходи громадян не враховуються.

Пільгу не можуть отримати підприємці, чи громадяни, які отримують доходи від незалежної професійної діяльності.

Також пільгою не зможуть скористатися ті українці, які додатково отримують стипендії тощо.

Якщо громадянин має одночасно кілька офіційних посад, він може обрати одну, де застосувати податкову пільгу.

українці

Соціальна пільга покладена обом батькам

Податкова соціальна пільга покладена обом батькам. Крім того, якщо в родині двоє дітей до 18 років, податкова пільга надається на кожну дитини.

Наприклад, для матері з двома дітьми вона складе не 960 гривень 50 копійок, а 1 тисячу 921 гривні, з трьома дітьми — 2 тисяч 881 гривню 50 копійок.

Припустимо, в сім'ї двоє неповнолітніх дітей. У такому разі обмеження розміру доходу для податкової пільги для одного з батьків складе:
2690 гривень х 2 = 5 тисяч 380 гривень.

Для трьох дітей сума обмеження складе вже 8 тисяч 70 гривень.

Наведемо для прикладу сім'ю з двома дітьми. Батько отримує зарплату 10 тисяч місяць, а мати — 5 тисяч. У у такому випадку використовувати право на збільшення граничного розміру зарплати для застосування пільги в залежно від кількості дітей може мати, оскільки її дохід нижче 5 тисяч 380 гривень. І вона ж має право розраховувати на підвищену пільгу як мати двох дітей.

Пільга надається на кожну дитину. Отже, сума пільги становитиме: 960 гривень 50 копійок х 2 = 1921 гривня.

Перш ніж розрахувати податок, розмір зарплати зменшують на суму пільги: 5000 гривень 1921 гривня = 3079 гривень.

Таким чином, податок на доходи фізичних осіб для матері складе: 3079 гривень х 18% = 554 гривні 22 копійки.

Без пільг з зарплати втримали б 900 гривень (5000 гривень х 18%).