7 лютого набуває чинності новий закон "Про валюту та валютні операції", який змінить життя українців та умови ведення бізнесу.

Він замінить собою декрет "Про систему валютного регулювання і контролю" ще 1993 року, в якому прописувався тотальний валютний контроль, та безліч інших підзаконних актів, - пише "Економічна правда".

Замість всіх документів буде діяти лише новий закон та сім нормативно-правових актів Нацбанку, які деталізують правила роботи для банків.

валюта

Які зміни чекають на населення

Суттєвих змін тут, насправді, лише дві — підвищення ліміту інвестицій за кордон з 50 тис доларів до 50 тис євро і можливість онлайн-купівлі валюти.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Купівля валюти через інтернет - цього чекали понад 10 років. І ось українці скором матимуть таку можливість. Крім того, що тепер громадянам не потрібно носитися з валютою в руках та шукати відділення банку, він одним кліком може обміняти гроші.

А банкам у той же момент не потрібно витрачатися на інкасацію.

Переваги для бізнесу

Життя компаній, які здійснюють зовнішньо-економічну діяльність, значно спроститься.

Наприклад, строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами збільшується з 180 до 365 днів. Тобто, якщо зараз компанія, укладаючи контракт купівлі товару за кордоном за попередньою оплатою повинна оплатити, отримати та розмитнити товар протягом 180 днів, то з 7 лютого в неї на це буде удвічі більше часу.

Крім цього, скасовано такі санкції за порушення цього строку, як штраф у розмірі 100% від суми операції і заборона на проведення зовнішньоекономічної діяльності.

Однак варто враховувати наявність пені.

Також новий закон скасовує індивідуальні ліцензії на валютні операції для юридичних осіб та їх заміна е-лімітами.

Так, компанія, яка хотіла її здійснити, вимушена була збирати весь пакет підтверджуючих документів та надавати їх в банк. Тепер компанія матиме право інвестувати за кордон 2 млн євро на рік без необхідності отримувати індивідуальні дозволи.

Ще одне нововведення: операції на суми до 150 тисяч гривень не контролюватимуться регулятором.

Обмеження

Повна валютна свобода 7 лютого не настане: банки й надалі контролюватимуть клієнтські операції, а клієнти-фізособи зможуть і надалі інвестувати за кордон лише в рамках окреслених лімітів.

Щоб запустити нову систему покупки валюти онлайн, банкам знадобиться час, тому не кожна фінустанова зможе надати послуги вже в лютому.

А деякі фінустанови введуть нову систему після моніторингу попиту з боку населення.

Нагадаємо, українцям розповіли, чому банки не хочуть приймати зношені купюри.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Нацбанк опублікував свіжий курс валют.

Також Знай.ua писав, що українцям розповіли, що собі можуть дозволити на мінімалку громадяни інших країн.

Дивіться: Нові гроші в Україні. Паперові купюри дрібних номіналів більше не друкують