Напередодні президентських виборів українців розкачує на валютних гойдалках. Що буде з курсом валют після дня Х - турбує усіх українців.

Тому про систему оподаткування для бізнесу, про курс гривні напередодні виборів і про нові механізми оподаткування редакція Бізнес.медіа говорила із Віктором Галасюком, президентом Української Асоціації Римського клубу та Сергієм Позняком, економічним експертом.

Курс гривні

Зараз хтось заморожує активи, інші - відкладають важливі перемовини та контракти на "після виборів". Що буде з гривнею після виборів турбує усіх.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Традиційно гривня напередодні виборів зміцнюється. В зв’язку переведенням валютних запасів потенційних кандидатів в гривню для реалізації агітаційних программ, оплат бордів, телебачення, акцій та подій. Бюджети там суттєві, можна чекати зниження курсу іноземних валют і можливо, суттєвого," - розповів економічний експерт Сергій Позняк.

За його словами, після виборів буде невелика зворотна коррекція, через переведення у тверду валюту грошей зароблених на виборчих кампаніях контрагентами кандидатів. Проте долар "не дотягне" до попередніх втрачених позицій.

"Щодо курсу на найближчий рік, то тут принцип простий. Чим менша різниця між ВВП та затратною частиною бюджету тим міцніше вітчизняна валюта. Якщо різниця є її треба чимось компенсувати. Часто компенсують по-простецьки — додруковують банкноти, яких не достає. Це провокує інфляцію. І навпаки," - розповів Позняк.

Експерт відзначив, що цьогорічні вимоги МВФ до України по рівню інфляції на рівні 7%, а також по дефіциту бюджету, що повинен не перевищувати 2,5%. Скоріше за все, показники будуть виконані.

Про податки

Як держава розподіляє податкові кошти, які отримує від наседення. Про це розповів Віктор Галасюк, президент Української Асоціації Римського клубу, голова Комітету ВР з промислової політики та підприємництва. Експерт розділив уявні 100 грн видатків зведеного бюджету України і прорахував, на що у 2018 році пішла кожна копійка.

"Найбільшу частку становить освіта, соцзахист, пенсії та борги. На якість нашого життя це майже не впливає — то ж і не дуже мотивує. Натомість сфери, які прямо впливають на рівень існування українця залишаються в хвості. Систему оподаткування треба змінити", - переконаний Галасюк.

Економічна модель України, МВФ та бізнес

"Міжнародна торгівля України по суті збиткова. Чистий експорт зі знаком "мінус" зменшує ВВП. У 2017 наторгували на -$9,4 млрд, минулого року — на -$12,6 млрд. Протягом п'яти років МВФ пророкує зростання торгівельного дефіциту до -$15,6 млрд. Чиста торгівля послугами минулого року +$800 млн, але вже у 2021 році очікують цю ж суму від'мною через "Північний потік-2"", - розповів Віктор Галасюк.

Також експерт Сергі Позняк розповів, яких змін потребує система оподаткування, щоб бізнес в Україні почувався вільним.

"Систему треба спростити. Велика кількість норм, їх заплутаність відлякує бізнесменів. Для малих та середніх бізнесменів доцільно ввести 3-4 категорійні єдині податки, які не перевищують 10% від загального обсягу надходжень. Та податкові канікули на перший рік здійснення діяльності. Важливо зупинити, або обмежити виток капіталу з країни. Для цього потрібно ввести податок на виведення капіталу, що дозволить використовувати ресурс саме в середині країни", — розповів Позняк.

Нагадаємо, Україна залишилася без грошей. Бюджет вичерпується, і вже навіть не повільно, а катастрофічними темпами. Так, у січні держбюджет недовиконано майже на 11%, а загальний фонд - майже вдвічі більше, розповіли в Державній казначейській службі.

Як повідомляв Знай.uа євробляхам кінець: куди подіти нерозмитнені авто і скільки можна отримати.

Знай.uа писав, українці продають "євробляхи" за копійки: вигідніше просто кинути.