Багато хто вважає, що кредити від МВФ заганяють Україну все глибше і глибше в боргову яму. Однак останнім часом з'являється все більше оптимістичних прогнозів щодо української економіки, курсу гривні і доларів. Один з таких прогнозів публікує видання Politeka, посилаючись на висновки експертів.

Нагадаємо, що заплановані на січень 2019 року запозичення під гарантії Світового банку в сумі 17,6 млрд гривень були переведені на наступний місяць.

«Гарантія на 750 млн. доларів, як передбачається, зможе допомогти Україні залучити в бюджет на міжнародних ринках близько 1 млрд доларів», — розповідається в повідомленні.

У нас є конкретні ліміти в міжнародних організаціях, які ми не можемо вибирати. Гарантія надає шанс застосовувати її як левередж: придбати більшу суму, ніж сама гарантія. Можна було брати меншу суму, наприклад, прямим фінансуванням, або взяти гарантію і мати більш значним допуском до ринку.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Що це означає для звичайних українців

Оптимістичний прогноз, в тому, що курс гривні здатний закріпитися навіть на позначці 26 гривень за долар.

Експерти вважають, що новітня позика МВФ сприятливо подіють на ситуацію на грошовому ринку України, проте раптового падіння курсу долара чекати не потрібно.

«І стабілізацію, і певне зміцнення курсу гривні ми спостерігаємо вже останні кілька тижнів. Тому говорити, що зараз національна валюта ще більше стабілізується саме через траншу МВФ, я б не став… транш МВФ поліпшить очікування не істотно, тому що вони і так непогані. «, – вважає голова Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Деякі експерти навіть вважають, що в разі якщо б Україна не отримала кредит, вже до літа нас чекав би технічний дефолт, оскільки коштів у бюджеті було б не достатньо для виплати держборгу.

За даними консенсус-прогнозу міністерства економіки України, у 2019 році середній курс долара складе 30,5 гривень, а максимальний — 33 гривні.

«Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність і зростання за підтримки міжнародного співтовариства. Розсудлива фіскальна і монетарна політика, гнучкий режим обмінного курсу допомогли зменшити дефіцит фіскального та поточного рахунків. Резерви були частково відновлені, і впевненість зросла», — повідомив Девід Ліптон — перший заступник керівника та в. о. голови Фонду.

Нагадаємо, Україна почала повертати МВФ гроші: перші мільйони доларів.

Знай.иа писав, що долар примусив гривню лихоманити.

Українцям рассказали що чекає гривню в найближчі 3 роки: попереджений значить озброєний.