Ціни на товари та послуги обганяють доходи українців. Все це відбувається через ріст інфляції. Стрибки курсу валют не припиняють лякати. Чого ж чекати від долара цієї весни?

Про це розповів глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко, - передає "Інформатор".

злидні

Чому коливання долара найбільше прийдеться на 2010 рік?

За словами Дорошенка, 2019 рік буде піковим щодо виплат по зовнішнім боргам. І Нацбанк буде накопичувати валюту для виплати цих боргів. У той час держава також намагається продати якнайбільше продати цінних паперів, щот фактично також зібрати більше валюти.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Ціни та інфляція

Ціни у наших магазинах переганяють наші доходи. На цей фактор сильно впливає інфляція. Так, у 2015 році вона складала 42%, потім у 2018 році інфляція склада 9%, споживацька чуть більше - 10%.

Це говорить, що ціни на продукти, товари та різні послуги ростуть надто швидкими темпами. А через ріст інфляції падали наші доходи.

продукти, магазин

Щоб не відбувалось різке падіння рівня доходів Нацбанк та уряд вживають заходів, щоб спинити цей процес.

Що буде весною

У березні не передбачається падіння курсу гривні. Нацбанк стримує ріст інфляції. Оскільки кінець року був досить позитивним в плані інфляції. В найближчі три місяці, за словами Дорошенка, НБУ не підніматиме долар вище 28 грн/дол. Якщо ж "зелений" стрибне догори, це розжене інфляцію, почнеться паніка і серед населення, і в бізнесі.

На початок лютого ми бачимо такий досить плаваючий курс - 27,5 грн/$, потім 28.2, далі знову 27.7 грн/$.

Як підкреслив Дорошенко, таке коливання курсу валют від нас вимагає і МВФ, інакше фіксований курс валют дуже дорого обійшовся б нашій країні.

банк, гроші

"Скоріш за все ми і надалі з вами побачимо такий плаваючий курс. Якщо в найближчі тижні ми не побачимо раптового стрибка, якщо долар не вийде за рамки 28.3 грн/дол, то значить всі такі нейтральні прогнози для нашої економіки та наших гаманців збережуться", - підсумував Дорошенко.

Нагадаємо, який курс валют Нацбанк встановив на вівторок, 5 лютого.

Як повідомляв портал Знай.uа, експери прогнозують, що до кінця 2019 року долар може перетнути психологічну позначку та досягти рівня 30 грн/дол.

Також портал Знай.uа писав, що з лютого українцям стане доступна нова послуга. Перераховувати гроші за кордон можна буде без відкриття спеціальних рахунків.

Дивіться: Все про транші МВФ Україні