Передвиборчі обіцянки – це така форма солодкої брехні. Це мед, який політики щедро ллють у вуха виборцям, аби домогтися їх лояльності і отримати голос на свою користь. Кожен політик складає свою передвиборну програму так, щоб Україна виглядала, прямо-таки Раєм на землі, і кожен побіг ставити заповітну галочку в бюлетені. Зауважимо, що тема комунальних тарифів піднімається абсолютно на всіх виборах, але «віз і нині там». Як пише видання Хвиля.net, сумна правда в тому, що третина українців просто «не витягує» комуналку. Розглянемо, як обіцяють «розрулити» ситуацію з тарифами політики.

Юлія Тимошенко, партія ВО «Батьківщина»

Що обіцяє: Юлія Тимошенко обіцяє у перший місяць роботи нового президента знизити ціни на газ в 2 рази, а це означає зниження тарифів на тепло і гарячу воду. Крім того, лідер «Батьківщини» обіцяє направити газ, видобутий в Україні, виключно на потреби населення. Побудувати LNG-термінали для імпорту скрапленого газу неросійського походження, що призведе до зменшення вартості газу для промисловості.

Але не варто забувати, що нинішніми високими тарифами на газ українці зобов'язані Юлії Тимошенко, яка в 2009 році підписала скандальні газові угоди з Путіним.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Петро Порошенко

Що обіцяє: Петро Порошенко позиціонує себе європейським політиком, тому тарифи мають бути ринковими. І підвищення тарифів на газ вважає умовою макроекономічної стабільності – отримання траншу МВФ для розвитку економіки. Президент переконаний, що не можна обійтися без підвищення тарифів. Якщо ти хочеш, щоб населення отримало газ дешевше, це можна зробити. Якщо ти розумієш, що ти цього хочеш, але робиш все навпаки – то це інша справа.

Володимир Зеленський, партія «Слуга народу»

Що обіцяє: Володимир Зеленський вважає, що Україна повинна перейти на забезпечення своїх потреб за рахунок власних енергетичних ресурсів, ставши згодом їх експортером на європейський ринок.

Як зазначив в інтерв'ю українському виданню директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, експорт власних енергоресурсів в Європу – обіцянка без плану виконання. Зараз Україна купує 12 мільярдів кубометрів газу в рік, а також нафтопродукти, тому що власної нафти недостатньо. За рахунок чого планується покрити цей дефіцит – за програмою незрозуміло.

Анатолій Гриценко, «Громадянська позиція»

Що обіцяє: Анатолій Гриценко обіцяє прозоре ціноутворення тарифів, знизити їх до рівня, відповідного реальним витратам виробників і доходів населення.

По-перше, щоб знизити тарифи до рівня реальних витрат і доходів, потрібен економічне зростання і певний комплекс дій. По-друге, все залежить від того, якою буде новосформована коаліція і уряд відповідно. Є сумніви, що Гриценко вдасться сформувати такий Кабмін..

Олександр Вілкул, «Опоблок – Партія миру і розвитку»

Що обіцяє: Олександр Вілкул обіцяє зробити витрати на комунальні послуги – не більше 15% сімейного доходу.

Яким шляхом – не зрозуміло. Схоже, що Вілкул, який на виборах більше грає на темі світу (капітуляції – «24»), не надто заглиблюється в питання тарифів.

Андрій Садовий, «Єднання «Самопоміч»

Що обіцяє: Андрій Садовий розробив цілу програму з тарифами. Лідер «Самопомочи» вважає, що тарифи і корупція – це взаємопов'язані речі. Тому, щоб ціни на енергетичні ресурси були чесними і прозорими, держава повинна повернути контроль за природними ресурсами та критичної інфраструктурою – газопостачанням, електропостачанням, теплом і доступом до паливно-мастильним матеріалам.

На його переконання, собівартість власного газу сьогодні – близько 100 доларів, тоді як ми купуємо за 380 доларів. На цій різниці більшість олігархів саме так заробили собі капітали. У 1970-х роках Україна видобувала 68 мільярдів кубічних метрів газу. З моменту здобуття незалежності видобутку опустилося до 20-21 мільярдів кубів, хоча реальна потреба держави – де 31 мільярд.

Андрій Садовий пропонує:

- Заборонити доступ до користування надрами, у власності або управління критичної інфраструктурою громадянам та юридичним особам Росії та пов'язаним з ними особам, а також юридичним особам, зареєстрованим в офшорах.

- Запровадити антимонопольні правила, обмежити вертикальні монополії.

- Гарантувати незалежність регулятора, який надає доступ до користування надрами, у власності або управління критичної інфраструктурою.

- Створити енергетичну біржу для конкурентного продажу енергетичних ресурсів (вугілля, газу та електроенергії.

- Оновити теплові мережі через механізми фінансування проектів з енергоефективності.

- Максимальне впровадження енергозбереження. Вклавши в будинок на 78 квартир 2,5 мільйона гривень, ми можемо скоротити споживання газу на 30-40%.

- За наявності політичної волі, план реалістичний. Хоча вимагає організованої командної роботи професіоналів.

Руслан Кошулинський, ВО «Свобода»

Що обіцяє: Руслан Кошулинський обіцяє повернути в комунальну або державну власності підприємства-монополісти електро-, газо-, тепло-, водопостачання тощо. Зруйнувати корупційні схеми в енергетичній галузі. Провести повну інвентаризацію видобутку та виробництва всіх енергоносіїв. Встановити реальних власників підприємств галузі, наявність і законність отриманих ліцензій. Ухвалити державну програму енергетичної незалежності України за принципом: зменшення споживання, збільшення видобутку, диверсифікація джерел (не більше 30% від однієї країни-постачальника). Заохочувати споживачів до переходу на енергозберігаючі технології.

Дивіться по темі: вступ України в ЄС та інші передвиборчі обіцянки Петра Порошенка