Повір'я і прикмети

У наших предків це був один із найбільш магічних і містичних днів у році. Є повір'я, що сьогодні покійні родичі, які сильно сумують з близьким і землею залишають потойбічний світ і відвідують родичів. Найчастіше вони приходять до тих, хто давно не заходив на їхні могили і не ставив свічки за їх упокій в церкві.

Також проводили безліч обрядів: потрібно було покласти сокиру під поріг, накреслити хрести на дверях і вікнах, пустити чужу людину на нічліг. Останнє засноване на тому, що померлого гостя збентежить чужа жива душа у хаті.

Але якщо нічого з цього не діяло, в покійного кидали вуздечкою, відлякували гілкою горобини або пучком кропиви, розвішуючи їх на вікнах і дверях. Також насипали золу на могилу і говорили: «Не ходіть по двору, душі сирітські! А підіть на західну сторону, там вам вічне радування». Крім домашніх проводили і церковні обряди: замовляли молебень, окроплювали хату свяченою водою і двір теж, ставили свічки за упокій.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Ще сьогодні намагалися погодувати птахів, і особливо увагу приділяли синицям, це повинно було принести гроші, але при годуванні обов'язково потрібно сказати: «Собі клюйте, мені грошима плюйте».

Прикмети і приказки

  • Федір Студит землю студить
  • Який цей день — такою і весна буде
  • Ясно і немає вітру – весна настане рано і не буде холодною.
  • Якщо синиця зранку співає, то зима ще прийде.
  • Якщо розсипаний на блюдці горох дзвінко котиться – це до морозів, а якщо глухо або взагалі тихо, значить, буде снігопад.
  • Народженим 8 лютого слід носити алмаз або халцедон.

Нагадаємо, стало відомо, скільки українці будуть відпочивати на вихідних на Великдень. Нам світять справжні канікули. У Кабміні затвердили великодні вихідні. Зокрема, повідомляється, що в 2019 році українцям радять зробити 5 вихідних.

Як повідомляв Знай.ua, ось чому не варто ділитися планами на майбутнє. Бог допомагає знайти вірне рішення і шлях в житті.

Знай.ua повідомляв, в Дніпрі дівчина випадково відгуляла весілля з самою собою.

8 февраля — Федір Поминальник