Рівень життя в Україні, і наша економіка, за найбільш оптимістичних прогнозів, зможе наздогнати Польщу тільки через 50 років, а щоб досягти рівня Німеччини буде потрібно ціле століття. Така заява надійшла від експертів Світового банку і було спростовано українськими економістами, пише Комсомольская Правда.

На цьому тижні, говорячи про п'ять пріоритетних галузей для інвестицій, український президент Петро Порошенко зазначив: розвиток цих секторів перетворить нашу країну в регіонального лідера, що впливає на події в Європі.

Конкретних термінів виходу в "лідери" Порошенко, правда, не назвав, але тут як не можна більш до речі довелося нове дослідження Світового банку про економічний розвиток України.

На думку експертів Світового Банку, Україна наздожене європейські економіки як мінімум через півстоліття. Ростемо ми повільно – економічне зростання становить лише 3% в рік. До речі, стан трьох найбагатших українців становить близько 6% від ВВП цілої країни. Не будемо показувати пальцем, куди діваються гроші.

За словами економістів Банку, Україна затримала проведення реформ на десятиліття і сьогодні залишається ряд проблем, що потребують вирішення.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Серед факторів, що обмежують зростання України, були названі велика закредитованість, брак прямих іноземних інвестицій, величезні дисбаланси в державному секторі, сильна залежність від сировинних ринків, обмежена інтеграція в глобальну економіку, пізніше початок реформ, гонитва за надприбутками, недостатнє прагнення до верховенства права.

україна в черговий раз наполегливо порекомендували провести пріоритетні реформи:

  • відкоригувати фіскальну політику,
  • поліпшити логістику, включаючи перегляд тарифів на залізничні перевезення,
  • скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель,
  • зміцнити судову систему, антикорупційні інститути і здатність АМКУ виконувати закони.

Цікаво, що українські економісти не просто погоджуються з висновками СБ, але і припускають, що 50 років нам може не вистачити.

-Виконавчий директор Міжнародного фонду імені Блейзера Олег Устенко погоджується: зростання у 3% на рік – це вкрай мало, оскільки тільки на обслуговування боргу ми витрачаємо близько 5% ВВП. Якщо ми будемо продовжувати так само повільно рости, це призведе не тільки до погіршення життя всередині країни, але і посилить розрив нашої економіки з економіками сусідів. Тому Україні сьогодні справжні реформи, а не їх імітація, потрібні, як повітря.

Поки у верхах говорять про реформи, в Україні пенсіонери побилися за прострочену їжу зі сміттєвого бака. Ось і все, що слід знати про наших статках. Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.uа" чинний президент Петро Порошенко стверджує, що причиною зубожіння українців є війна з Російською Федерацією, а також те, що Росія закрила для України свої ринки.