Митрополит Епіфаній нещодавно розповів, яких зусиль коштувало Україні створення ПЦУ та отримання Томосу – Російська православна церква постійно намагалася цьому зашкодити, хоч і не прямо.

Церемонія отримання Україною Томосу про автокефалію
Церемонія отримання Україною Томосу про автокефалію

Як відомо, 15 грудня 2018 року на об'єднавчому соборі у древній Софії Київській з'явилася на світ Православна церква України (ПЦУ). І там таки її главою обрали тоді ще 39-річного Епіфанія, колишнього управителя справами УПЦ Київського патріархату.

Церемонія отримання Україною Томосу про автокефалію
Церемонія отримання Україною Томосу про автокефалію

Після цього Епіфаній опинився у центрі уваги ЗМІ та буквально прописався на екранах вітчизняних телеканалів. Він їздив у Стамбул - отримував Томос, документ про дарування автокефалії, від Вселенського патріарха, куратора світового православ'я.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Митрополит ПЦУ Епіфаній
Митрополит ПЦУ Епіфаній

"Взагалі-то ми ведемо мову про автокефальний статус української церкви. Потрібно чітко розуміти різницю. Якщо ми говоримо про сучасний статус Російської православної церкви в Україні - так званої Української православної церкви Московського патріархату, то там все просто: вона перебуває в безпосередньому підпорядкуванні РПЦ, фактично є її підрозділом. Її предстоятель митрополит Онуфрій - постійний член Священного синоду РПЦ. Якщо ми повертаємося до нашого статусу, то це повноцінна незалежна Автокефальна православна церква", - зазначив він.

Митрополит ПЦУ Епіфаній
Митрополит ПЦУ Епіфаній

Спілкуватися із духовенством РПЦ Епіфаній не збирався, тим паче не було такої нагоди, але натякає: російська церква сама абсолютно не готова до конструктивного діалогу з Україною.

Були й спроби провокацій, щоправда "кулуарного характеру", але видно, що РФ ніяк не може змиритися з цілковитою незалежністю нашої церкви.

Митрополит ПЦУ Епіфаній
Митрополит ПЦУ Епіфаній

[quote author=""]"Після об'єднавчого Собору й отримання Томосу я ні разу не перетинався з ієрархами і духовенством вже Російської православної церкви України. Тобто у них немає бажання вести діалог, немає аргументів. Але я готовий до спілкування, готовий знаходити час для діалогу про єднання всіх православних у єдину церкву. Однак з їхнього боку, очевидно, такого бажання немає. Але процес

Дивіться: Епіфаній про Томос-тур та церкву у політиці

Нагадаємо, ПЦУ візьметься за визволення ув'язнених у Росії українців.

Як повідомляв "Знай.ua", Епіфаній звернувся до Путіна. Також "Знай.ua" писав, єпископа ПЦУ не впустили до храму на Афоні.