Відомий лікар-педіатр Євген Комаровський поділився своїй баченням сучасної медицини та пояснив головні промахи у роботі аптек та лікарень.

На його думку, у першу чергу потрібно докорінно реформувати саму професію медика і підвищити прибутки:

Школа лікаря-педіатра Євгена Комаровського
Школа лікаря-педіатра Євгена Комаровського

"Перше - я б зробив нормального лікаря. Щоб я щось міг вимагати від лікаря, лікар повинен отримувати нормальні гроші. Точно так, до речі, ми нічого не зробимо в поліції", - зазначив він.

Не менш важливо, що лікар знав всі стандарти та різні стани свого пацієнта, умовно кажучи міг легко розрізнити, де висип, підвищення температури, жовтяниця, кашель, соплі.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Школа лікаря-педіатра Євгена Комаровського
Школа лікаря-педіатра Євгена Комаровського

"Тобто скарга, навколо якої може бути купа діагнозів. Він повинен знати стандартні сучасні протоколи лікування бронхіальної астми, атопічного дерматиту, гострого запалення легенів, стандарт допомоги при ГРВІ. Більш того, я б йому дав ці стандарти і заборонив виходити за їх межі. Якщо пацієнт в рамках цих стандартів не може бути вилікуваний, це вже наступний рівень".

Педіатр нагадує: у світі всього 400 ліків з доведеною ефективністю, тобто цілком логічно всі інші просто підробка.

"На ці ліки країна повинна повністю прибрати все оподаткування! Перестати на цих ліках заробляти. З усім, що не входить в цей список, робіть, що хочете. Валідол може коштувати хоч тисячу гривень, корвалол - хоч тисячу гривень! Які-небудь ліки, що підвищують імунітет, - хоч тисячу гривень! Це нічого не лікує! Але ми будемо вимагати міжнародний контроль якості. Я б зустрівся як міністр охорони здоров'я в першу чергу з міністром внутрішніх справ. Я б сказав: слухай, як зробити так, щоб твої хлопці порубали руки тим, хто привозить в аптеки лікарський фальсифікат?" , - додав Комаровський

Школа лікаря-педіатра Євгена Комаровського
Школа лікаря-педіатра Євгена Комаровського

Крім того, Комаровський вважає значною проблемою скорочення фінансування медичної галузі – звідси і корупція, і неналежне ставлення до роботи:

"У вас є машина, ви хочете її поміняти на кращу, але при цьому у вас немає грошей на бензин. І далі що? Ще раз кажу: фінансування медицини катастрофічно зменшується. При цьому за будь-яким комп'ютерним томографом, за будь-яким ремонтом в лікарні все одно стоять живі люди в білих халатах! Реформа медицини починається з людей, з їх благополуччя, безпеки ... Звичайно! Уявляєте, чого б я міг навчити своїх дітей ?! Що б я з них зробив ?! Все, що я можу! Але я прекрасно розумію, як це не спати ночами, як це говорити: "Ваша дитина померла ..." Я розумію, що це таке, я в цій каші варюся все життя".

"До чого я це все розповідаю? Приїжджаєш кудись, там важкий хворий. Ти розумієш прекрасно, що не треба б, за великим рахунком, його вдома залишати, треба в лікарню ... Але ти бачиш, що у них немає грошей ... Коротше, ти призначаєш лікування. Повертаєшся додому - у тебе серце не на місці, ти хвилюєшся. А вони мовчать, не дзвонять, не повідомляють. Потім ти розумієш: якщо ти поїхав і тобі не подзвонили, значить ...", - підсумував Комаровський.

Дивіться: Інтерв'ю з Комаровським


Нагадаємо, Комаровський розповів правду про щеплення від туберкульозу.

Як повідомляв "Знай.ua", Комаровський пояснив, що робити, якщо у дитини алергія на тварин. Також "Знай.ua" писав, що Комаровський порадив батькам найкорисніші напої для дітей.