У 2018 році Білорусь різко наростила продажі Україні вугілля. Білоруси експортували українцям кам'яного вугілля на 50,36 мільйона доларів, що в 798 разів більше, ніж в 2017 році. При цьому обсяги експорту антрациту з Білорусії в Україну за рік виросли в 307 разів і склали 8,82 мільйона доларів.

Про це, посилаючись на офіційну статистику, повідомляє білоруський філія "Радіо Свобода", зазначаючи, що в Білорусі практично немає своїх вугільних родовищ, крім невеликих запасів бурого вугілля.

Журналісти не виключають, що через Білорусію в Україну і в країни ЄС може надходити вугілля з "ДНР" і "ЛНР". Ці терористичні організації після введеної Києвом блокади безпосередньо не торгують з Україною.

Українські експерти та політологи обговорюють в соцмережах інформацію про таке різке збільшення Білоруссю продажі Україні вугілля.

Зокрема, політолог Юрій Романенко відзначив здатності президента Білорусії Олександра Лукашенко, який за останні роки налагодив в країні вирощування бананів, креветок і видобуток антрациту.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою
Показати ще

"От я радію за Білорусь. Чого тільки батька не розвинув в цій дивовижній країні. І креветки без моря вирощують, і банани цвітуть, тепер ось знайшли вугілля антрацит і поставляють в Україну. 0,5 млн тонн, а українська митниця навіть не помітила. Вугілля з Білорусі не тільки добре говорить, але і непомітно", - іронічно резюмує політолог.

При цьому експерт вказує на те, що за даним української статистики, Україна не імпортує вугілля з Білорусі. Тому напрошується висновок: скоріше за все ми маємо нову контрабандну схему.

"За даними Укрстату імпорт вугілля з Білорусі дорівнює 0. Тобто, ні грама. Висновок: або хтось конкретно бреше. Або ми маємо нову контрабандну схему поставки вугілля в Україну. Причому без сплати податків в Україні (в Білорусі пройшло за статистикою = всі мита сплачені)", - зазначає політолог.

Експерт підкреслив, що в Білорусі нема покладів антрациту.

, вишенька на тортик: в Білорусі НЕМА родовищ антрациту. З вугілля є лише малі, дуже малі родовища бурого вугілля, яке в таблицях експорту практично відсутнє".

Вот я радуюсь за Беларусь. Чего только батька не развил в этой чудной стране. И креветки без моря выращивают, и бананы...

Geplaatst door Yuriy Romanenko op Donderdag 21 februari 2019

Нагадаємо, Росія вивозить мільйони тонн вугілля з окупованого Донбасу.
Кремль налагодив схему перевезення українського вугілля до портів різних країн світу. Саме ж відвантаження відбувається у російському порту "Азов", що розташований у Ростовській області.

Як повідомляв портал Знай.ua, у 2019 Україна імпортує 3,8 млн тонн вугілля з Росії.

Також Знай.ua писав, більшість експертів критикують схему "Роттердам+", вважаючи її необгрунтованою.