Щомісяця отримуючи платіжки за комунальні послуги українці діляться на дві категорії: ті, хто справно платить з останнього, і ті, хто немає такої змоги і залазить у борги.

Кому "дякувати" за такі ціни, нещодавно доступно показали українські шахтарі з Волині. По-перше, більшість експертів критикують схему "Роттердам+", вважаючи її необгрунтованою. Погоджуються з цим і гірники з Волині в коментарі програмі "Гроші".

Вугільна імперія і тарифи

Ігор Насалик
Ігор Насалик

Погляньте самі, який сенс додавати у ціну перевезення на 800 кілометрів сушею та морем, а потім ще й обслуговування у порту, якщо всі запаси везуться із Донбасу, аж ніяк не з-за кордону.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Як результат, за рік у вас набігає солідна сума: на 40% вища, ніж потрібно. Існує навіть спеціальний лічильник переплат онлайн, де можна подивитися, скільки зайвих коштів тягне обігрівач, душ, праска, телевізор та багато іншого. Навіть поки ви читаєте цей матеріал зі смартфону чи комп'ютера, сума зростатиме. Але не тільки в цьому проблема.

Волинські шахтарі кажуть, що будь-які дії на промисловості контролює негласний "смотрящий", колишній помічник міністра вугільної промисловості Ігоря Насалика. Спілкуватися із журналістами цей чоловік категорично відмовляється, відсилаючи їх "почитати Біблію і покаятися".

Насправді саме він володіє приватною компанією "Український продукт", де теоретично повинні відокремлювати вугілля від породи і після очищення виробляти ресурси для споживача. На практиці інакше. До 100 добутих тонн вугілля додають ще 20 тонн "сміття", а ціну цих домішок закладають у ваш тариф. Тобто платять українці частково за породу, а не результат горіння вугілля.

Якщо підрахувати по кількості шахт то такий відсоток просто вражає. Коли гірники прийшли в кабінет помічника згаданого чиновника, вимагаючи зарплати і пояснень корупційних схем, пішли ні з чим. Звернення у міністерство також нічого не дали, Насалик каже, що нічого не знає про оборудки, і взагалі "все розпродали до того, як він прийшов".

Ігор Насалик
Ігор Насалик

За дивним збігом обставин приватні компанії займаються накруткою цін на державні запаси. Чиновники кажуть, що у нас "криза вугільної промисловості", тому і такі високі тарифи. Але міжнародні фахівці підрахували: запасів України вистачить як мінімум на 800 років. А ми нібито купуємо чуже вугілля і перевозимо його бозна звідки.

Ігор Насалик
Ігор Насалик

Як результат – дорожчає рівень життя. Ціни на вугілля тягнуть світло і тепло за собою, скаче вартість продуктів у магазинах і за борги відключають гарячу воду у містах та селах. Наскільки виправдані наші комунальні "запити", може сказати тільки тоді, коли відбудеться повна демонополізація ринку. Поки по це ніхто не говорить. Шкода тільки гірників, котрих від кількаметрової породи над головою захищає тільки крихка балка з дерева.

Вони кожного дня ризикують життям отримують трохи більше 6 тисяч гривень – на всю свою родину. І то, якщо пощастить вчасно "вибити зарплату".

Дивіться: Насалик, шахтарі та завищені комунальні послуги

Нагадаємо, скандальне розслідування вбивста активістки Катерини Гандзюк набирає обертів. У зв'язку з цим головного прокурора Херсонської області Віталія Тригубенко вирішили звільнити.

Як повідомляв "Знай.ua", оприлюднено повні рейтинги кандидатів у президенти України. Також "Знай.ua" писав, що Вакарчук готує власний політичний план.