Національний банк України (НБУ) завершив розширений пілотний проект запуску електронної гривні (е-гривня) і продовжує вивчати перспективи застосування відповідного інструменту.

Про це повідомив директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку центробанку Олександр Яблунівський, пише видання "Хвиля".

"В кінці минулого року ми запустили практичний пілот, коли цей інструмент випускався для співробітників НБУ за існуючою методологією, щоб оцінити практичний аспект його використання, сили центробанку в реалізації подібних інструментів, і отримати якийсь відгук від користувачів. Зараз пілот завершено. Ми підготували аналітичну записку, і будемо розглядати її на правлінні Нацбанку", - сказав він на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

Згодом НБУ оприлюднять аналітичну записку, яка буде включати аналіз як практичного пілотного проекту, так і світових тенденцій в цій сфері.

А.Яблунівскій також зазначив, що на сьогодні в світі немає єдиного розуміння і єдиної стратегії щодо розвитку подібних валют. Більш того, лічені центробанки світу перейшли до практичної фази дослідження, замість теоретичних міркувань впливу подібних інструментів на монетарну політику і на екосистему розрахунків.

"Тому, ми в цьому питанні, можна навіть сказати, випередили світових лідерів, оскільки ми зробили крок в практичному дослідженні, нехай і невеликому", - сказав він.

Представник НБУ також звернув увагу, що багато цифрові валюти (central bank digital currency, CDBC), як електронна гривня, плутають з криптовалюта і іншими інструментами.

"Ми не говоримо про криптовалюта, ми говоримо про цифровий валюті центрального банку. Вона може бути реалізована як на технології централізованого реєстру, так децентралізованого. Це абсолютно окреме питання, рішення якого випливає з цільової моделі (для е-гривні - ІФ), яка буде обрана", - підкреслив А.Яблунівскій.

Нагадаємо, в Україні може з'явитися національна електронна валюта, створена за технологією Blockchain.

Як повідомляв портал Знай.ua, електронні гроші мають зменшити обсяги готівкових коштів в обігу, оскільки їхній випуск і обслуговування обходяться державі значно дорожче.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Також Знай.ua писав, Нацбанк у 2016 році розпочав свій дослідницький проект у галузі блокчейн-технологій.