Відомий український письменник і поет Сергій Жадан написав чуттєвий пост про "ковалів слова" в Україні до Дня Письменника. Про це пише Радіо Свобода.

Так, він написав, що ця професія оповита клішованими легендами ще з часів СРСР.

"Професія письменника в Україні оповита легендами та плітками. Серед частини наших співгромадян професія ця, за давньою радянською звичкою, далі вважається почесною. Зрештою, як будь-яка інша професія. Оскільки за радянської системи всі професії були почесні (крім зека на лісоповалі, ясна річ). Разом із тим, серед іншої частини співгромадян (не скажу кращої, проте скажу більшої) вона вважається недолугою. Ну бо дійсно – справжні письменники давно померли, а ті, що не померли, викликають щонайменше підозру вже тим, що не померли", - написав він.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

"Професія письменника в нашій країні далі є предметом цілком полярних запитів та спекуляцій. По-перше, і ті, хто з незрозумілих причин вважає цю професію почесною, і ті, хто вважає її недолугою, далі схильні вбачати в письменникові носія духовності... Письменник в Україні, за великим рахунком, змушений вигрібати за всі моральні слабкості й етичні суперечності свого читача. Він має втілювати в собі все те, чого не досяг, у силу історичних обставин та соціально-економічних негараздів, пересічний читач", - резюмував Жадан.

Він написав, що саме письменники відповідатимуть за народні негаразди як рупори українсьької духовно-культурної матриці.

"Загалом український письменник – найменша, хвороблива, а тому – найбільш кохана дитина свого народу. З одного боку, йому перепадає за все – за суспільні негаразди, за продажність політичних еліт, за несприятливість геополітичної ситуації, за неврожаї, зрештою, теж. З іншого – українське суспільство, навіть попри свій вроджений скептицизм та природну недовіру, ладне вбачати саме в поетах пророків та проповідників...Їм нести відповідальність за суспільні неврози, їм рефлексувати з приводу народних негараздів, їм закликати до рішучого чину, їм потім посипати голову попелом. Припускаю навіть, що більшості з них це подобається. Народна любов потребує певних жертв. Так, зрештою, всім зручніше. Тож зі святом вас, колеги!".

Нагадаємо, Жадан шокував заявою про державну мову.

Як раніше писав Знай.ua, Жадан розповів, як передбачив смерть Кобзона.

Також раніше Знай.ua писав, що письменник Сергій Жадан задоволений тим, що в публічному просторі їукраїнської мови стало більше.