Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів (World Day of the writer). Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника. Про історію та традиції цієї дати читайте далі у матеріалі.

Всесвітній день письменника 2019: історія свята

Всесвітній день миру для письменника заснували учасники 48-го конгресу ПЕН-клубу, який проходив з 12 по 18 січня 1986 року. ПЕН-клуб – міжнародне об'єднання письменників. Він виник у 1921 році в Лондоні. Його ініціаторами стали англійські письменники Джон Голсуорсі та Кетрін Емі Доусон-Скотт.

Назва клубу утворилася від перших літер англійських слів Poets – поети, Essayists – нарисовці і Novelists – романісти. В 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, у той час пен-центри були створені у 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах.

Міжнародне об'єднання письменників, як сказано в Хартії ПЕН-клубу, виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами. Його члени зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі в тих країнах і суспільствах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це представляється можливим.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

ПЕН-клуб вважає, що необхідне просування людства до більш високих форм політичної і економічної організації потребує вільної критики уряду, органів управління і політичних інститутів.

Всесвітній день письменника 2019: традиції свята

Саме же свято відзначається не тільки письменниками, але і вважається професійним святом усіх представників «четвертої влади». В урочистостях беруть участь літературні асоціації і об'єднання, редактори, коректори, критики, культурологи, журналісти, викладачі, студенти та випускники філологічних навчальних закладів, любителі читання.

Крім того, часто до цього дня приурочені церемонії вручення різних літературних премій і вшанування літературних діячів, які найбільш відзначилися.