Україна робить ставку на високоточну зброю. Що воно може і як вражає ворога.

"Україна має могутню ракетну зброю, яка за своїми основними показниками краще російського аналога "Смерч", – так говорив про "Вільху" секретар РНБО Олександр Турчинов.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

В Україні були створені новітні артилерійські снаряди – "Карасюк" та "Ваза". Високоточний артилерійський снаряд "Карасюк" все ще знаходиться в розробці. Це – приклад "розумної" зброї, яка здатна вражати ціль з 12-кілометрової відстані. Для боєприпасу використовується 122-міліметровий калібр. У той же час керований артилерійський снаряд "Ваза" (152 і 155 мм) взяли на озброєння ще в 2012 році і з того часу кілька разів було модернізовано.

"після пострілу снаряд летить в точку підсвічування, яка забезпечується зовнішнім підсвічуванням цілевказівника-далекоміра. Або людина або якийсь літальний апарат, типу нинішніх БПЛА (безпілотний літальний апарат – ред.)", – каже заступник головного конструктора ДП «Науково-виробничий комплекс "Прогрес" Владислав Дзюба.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Ціль буде знищена вже після першого пострілу, запевняють розробники. Ціна боєприпасу поки не названа, але вона набагато вище, ніж звичайна.

"Коли обмежується простір і потрібно точково вразити ціль, то цей боєприпас дуже ефективний і дуже потрібний армії. Ми чекаємо замовлення" – каже розробник.

"Нептун"

Вже зараз протитанкові комплекси виробництва державного конструкторського бюро «Промінь» використовуються на передовій. За рік підприємство випускає приблизно 6 тисяч боєприпасів для різних ринків і може продавати армії керовані ракети. Ними можна стріляти з танків зі зброєю різного калібру, а наведення здійснюється лазерним променем. Це означає, що оператор «веде» ракету до попадання в ціль. Серед розробок є і керована мінометна міна калібром 120 міліметрів. Але все це навряд чи швидко з'явиться на озброєнні української армії, стверджують розробники

"Перший аспект – це прийняття на озброєння того чи іншого зразка. Створення умов у Збройних силах для того, щоб навчити особовий склад правильно їх використовувати. І третій аспект – це ремонт, обслуговування, постачання в Збройні сили та використання його за призначенням. Все це – комплекс заходів, який повинен бути відрегульований і відпрацьований для того, щоб ефективно використовувати високоточне озброєння", – каже експерт Антон Міхненко.

Пріоритет української «оборонки» – розробка протикорабельної крилатої ракети під назвою "Нептун". Вже відбулося кілька етапів випробувань. «Нептун» планують встановлювати і для берегових комплексів, і на ракетних катерах проекту "Лань". Останні будувати ще не почали.

"До кінця цього року будуть ще 2 пуску. І остаточний, як берегової протикорабельний комплекс, буде випробуваний десь в кінці квітня – початку травня і паралельно ми готові відпрацьовувати всі питання щодо розвитку корабельної платформи", – каже командувач ВМС України Ігор Воронченко.

"Грім-2"

Ще один великий проект – оперативно-тактичний комплекс під кодовою назвою "Грім-2", аналогічний російському "Іскандеру". Комплекс розробляється конструкторським бюро "Південне" для іноземного замовника. Тому максимальна дозволена дальність стрільби – 280 кілометрів.

"Ми плануємо десь через рік вже перші запуски в некерованому режимі. У нашій густонаселеній країні знайти полігон щоб можна було стріляти – дуже складно. В принципі, можна стріляти по морю, але це абсолютно не інформативно і для випробувань не дуже підходить", – каже начальник сектору КБ "Південне"

Ходові випробування вже завершені, а на виставці "Зброя та безпека" в Києві вперше були показані головки самонаведення.

"З точністю порядку 1.3 метра. Комплекс такої дальності є стратегічним. Тобто і цілі – стратегічні. Це якісь будівлі, споруди, заводи. Тобто досить великі об'єкти, які потрібно вивести з ладу. Для таких об'єктів у нас 2 типу бойового спорядження – фугасна бойова частина касетна бойова частина", – каже начальник КБ "Південне".

Нагадаємо, Танк-туалет: Путін знову вразив світ військової "міццю"

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Польща позбулася "гордості Путіна": чим замінять останній козир агресора

Також Знай.ua" писав про те, що НАТО подарує Україні унікальну зброю: Путіну вистачить одного удару