Масляна - це важливе християнське свято, що зародилося ще в язичництві. З найдавніших часів наші предки таким чином проводжали зиму і зустрічали довгоочікувану весну. Цього року Масниця випадає на 4 березня і закінчується у Прощену неділю — 10 березня. Як і будь-яке інше свято, її оточує кілька важливих заборон, які потрібно пам'ятати і дотримуватися.

Що не можна робити на Масляницю 2019: головні заборони

Є кілька важливих заборон, що не можна робити на Масляницю 2019. Це не тільки народні вірування, що існували століттями, але і відносно нові церковні рекомендації.

Перша заборона

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Церква рекомендує у цей день розпочати підготовку до Великого посту і утриматися від вживання м'яса. Свято має бути молочно-сирним, тому краще віддати перевагу цим стравам.

Друга заборона

На Масляну категорично заборонено лаятися, сваритися і ображати інших людей. Навпаки, у цей день потрібно заглянути до родичів і друзів, забути про старі чвари і наладити відносини.

Третя заборона

У цей день заборонено дозволяти собі лінуватися. Масляна не звільняє від домашніх справ, навпаки, цей день ідеально підійде щоб привести в порядок будинок і думки.

Четверта заборона

На Масницю не можна скупитися, особливо їжею. Пригощайте гостей, самі ходіть з частуваннями і робіть подарунки потребуючим. Здавна млинці були присвячені померлим, ними вшановували пам'ять предків, їх клали в труну з покійним в "інший світ". Посередниками між двома світами виступали бездомні, жебраки, мандрівники.

П'ята заборона

У Масляницю заборонено сидіти вдома. Родичі повинні ходити один до одного в гості та запрошувати до себе. Недотримання цієї традиції може не тільки виставити вас у поганому світлі, але і стати неповагою до свята.

Нагадаємо, що обов'язково потрібно знати про Масляницю 2019.

Раніше Знай.uа повідомляв, православні християни в Україні будуть святкувати Великдень 28 квітня. Згідно з календарем вихідних, представленим Мінсоцполітики, у квітні українці відпочиватимуть три дні.

Також Знай.ua писав, що пізній Великдень подарує додаткові вихідні.