Християни східного обряду та греко-католики 10 матра відзначають Прощену неділю - сьогодні останній день масляної. Так, з понеділка у християн починають 40-денний Великий піст. Відомо, що він триватиме до 27 квітня.

Варто нагадати той цікавий факт, що 40-денний піст нагадує християнам про сорок днів, які Ісус Христос провів у пустелі, віддалившись туди після хрещення. В самоті, молитві й суворому пості Син Божий готувався до виконання місії, з якою прийшов на землю. Тому у Великий піст важливо не тільки бути помірним у їжі, але присвятити себе молитвам і боротьбі з гріховністю.

У християн у Прощену неділю прийнято просити вибачення один у одного. Люди відвідують всіх родичів, друзів і знайомих, щоб пробачити одному старі образи. Деякі ходять на кладовище просити прощення у покійних родичів. Як правило, у Прощену неділю прийнято тричі говорити: "Прости мене", а відповідають: "Бог простить. І ти мене прости".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Перед самим початком посту церква згадує старозавітну історію про те, як Адам, зробивши гріхопадіння, був вигнаний Творцем з раю. До того ж, порушивши дане Богу слово, не Адам попросив у нього вибачення, а все переклав на Єву. В народі по погоді у Прощену неділю прогнозували погоду на Великдень.

Варто нагадати, що Масляна - це важливе християнське свято, що зародилося ще в язичництві. З найдавніших часів наші предки таким чином проводжали зиму і зустрічали довгоочікувану весну. Цього року Масляна випадає на 4 березня і закінчується в Прощену неділю — 10 березня. Як і будь-яке інше свято, її оточує кілька важливих заборон, які потрібно пам'ятати і дотримуватися.

Нагадаємо, прощену неділю 10 березня: головні традиції важливою для християн дати.

Як повідомляв Знай.uа православні "друзі" приготували Єпіфанію удар в спину.

Знай.uа писав, розкрито секретний архів Папи Римського: як пов'язаний Святий престол і Голокост.

Дивіться відео по темі: