Порфирій Пізній

У понеділок, 11 березня, віруючі православної церкви вшановують пам'ять святителя Порфирія, архієпископа Газського, який жив у 5 столітті. В народі свято отримало назву Порфирій Пізній. У цей день люди говорили: «Рання весна нічого не варта, а пізня — обдурить».

Незважаючи на помітне потепління, селяни боялися починати польові роботи, тому що в цей період була висока ймовірність заморозків. Всі знали, якщо раптом вдарить холод — усі посіви загинуть.

Порфирій Газський

Крім того, наші предки на Порфирія судили про погоду за поведінкою птахів. Якщо перелітні пташки вже повернулися додому, можна чекати хорошого урожаю хліба. Спостерігали також за тим, як пернаті роблять гнізда. Якщо вони будують свої житла на сонячній стороні будинків і дерев, літо буде холодним; і навпаки — якщо птахи не бояться селитися з північної сторони, значить, і люди можуть розраховувати на теплі дні.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Чистий понеділок

В 2019 році Чистий понеділок відзначається 11 березня. Зазвичай дата свята змінюється кожного року. Вважається, що це перший день Великого посту і час прощання з Масляною. Початок посту православні завжди прагнуть провести у чистоті. Про це свідчить і назва свята.

У неділю віруючі відвідують церкву, щоб помолитися і попросить один у одного вибачення. Таким чином вони зустрічають Великий піст з чистою совістю – очищеними, тими, хто пробачив і є пробаченим.

В храмах читають Великий покаянний канон святого Андрія Критського, молитву Єфрема Сиріна, Книгу пророка Ісаї, яка закликає очиститися, не робити зла, творити добро, допомагати всім нужденним.

У Чистий понеділок люди прибирають будинок після Масляної: вимивають і вичищають житлові приміщення, посуд, начиння. Також міняють постільну білизну і відвідують лазню. З цього дня православні починають дотримуватися строгого посту.

День Співдружності націй

Щорічно у другий понеділок березня відзначається День Співдружності націй (Commonwealth Day) — свято 53 країн-учасниць міжнародного співтовариства Співдружність націй (до 1947 року — Британська Співдружність націй).

Це асоціація незалежних держав, що раніше входили в Британську імперію, яка визнає британського монарха символом вільного єднання. У 2019 році дата святкування припадає на 11 березня.

Іменини в цей день

Ганна, Іван, Микола, Петро, Порфирій, Севастян, Сергій.