Курс долара в Україні знижувався з другої половини, а днями тенденція розгорнулася на 180 градусів. Вартість офіційної валюти зріс з 26,4 до 26,7 грн/$. Вже наступного тижня гривня може подешевшати, опустившись нижче психологічної позначки в 27 грн/$.

За оцінками провідних експертів, курс долара перейшов від зниження до зміцнення, вартість валюти буде рости ще як мінімум тиждень. Відтак, ситуація залишається стабільною, а долар через кілька тижнів знову може перейти до зниження. Раптом потрібна валюта – краще всього купувати її невеликими порціями в першій половині кожного місяця.

Вже кілька днів курс долара в Україні безперервно росте

До цього валюта подешевшала до рекордної в 2019-му позначки, підібравшись до 26,2-26,3 грн/$. Тепер же ця тенденція змінилася.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Нацбанк був навіть змушений змінити роль покупця валюти на міжбанку на продавця", – переконаний старший аналітик "Альпарі" Вадим Иосуб.

Для того, щоб згладити подорожчання долара, регулятор продає американську валюту зі своїх запасів. Аналітик переконаний, що в найближчий тиждень американська валюта продовжить дорожчати, однак це не означає, що тренд остаточно зломлений.

"Короткострокове зниження національної валюти, ймовірно, продовжиться. На найближчий тиждень ми очікуємо зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 27,1 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,0/27,2 грн", – прогнозує Иосуб.

"Зараз бачимо на ринку ознаки триває як мінімум короткостроковій девальвації. Спред між курсом покупки і продажу розширився на 0,2%, вартість валюти зросла і буде поступово зростати", – каже Володимир Мазуренко.

За його словами, можна буде спостерігати два тижні дуже плавного коливання в бік подорожчання долара. За його оцінками, долар подорожчає до 26,9-27 грн/$.

Опитані аналітики впевнені: заробити на курсових коливаннях досить складно. Це не завжди вдається професіоналам, а для українців, які не володіють спеціальними фінансовими знаннями, це зробити практично нереально.

По-перше, важливо враховувати, що навіть в умовах повторюваних сезонних факторів, ситуація може змінитися. Тобто вгадати точний момент, коли вигідніше купувати, вкрай складно. По-друге, покупки доларів невеликими порціями згладить можливі ризики.

Нагадаємо, Роман Насіров назвав "рецепт" заможного життя українців.