З 1 березня В Україні почали нараховувати субсидії грошима. Однак зараз українці почали масово відмовлятися від виплат субсидій у готівковій формі.

Про це заявив генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики Віталій Музиченко, пише видання "Хвиля".

Віталій Музиченко розповів, що з травня 2019 року його організація запропонує людям новий механізм виплати субсидій, і розповів деталі того, як він буде працювати.

"Хочемо дати людям можливість повернутися на безготівкові грошові розрахунки. Якщо людина не може самостійно оплатити комунальні послуги, держава йому в цьому допоможе. Постачальники послуг надаватимуть інформацію за сумою нарахованих платежів, і з рахунку субсидіанта вже будуть списуватися відповідні кошти", - зазначив Музиченко.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У Мінсоцполітики також нагадали, що субсидіанти зобов'язані своєчасно оплачувати комунальні послуги. Інакше, при заборгованості терміном понад місяць, допомога не продовжать до погашення боргу.

Загалом, на роздачу грошей субсидіантам з держбюджету пішло додатково понад 12 мільярдів гривень, які фактично одномоментно опинилися в обігу. За це доведеться ще заплатити у вигляді інфляції. У Нацбанку спробували заспокоїти — грошей виділених на монетизацію замало, аби сколихнути інфляцію, тому націлені на її зниження, бо НБУ залишив облікову ставку високою. Це означає, що кредити для бізнесу так і залишатимуться недоступно дорогими.

Водночас, раніше директор департаменту Мінсоцполітики Віталій Музиченко вважав, що монетизація субсидій — правильний шлях, але є і в нього сумніви.

"Я не знаю так само як і ви, і всі, хто тут працюють, чи оплатить людина за комунальні послуги. Рівень оплати може змінитися. Ми не знаємо, чи готові наші громадяни до отримання готівкових коштів для розрахунку. Якщо платіжна дисципліна буде належна, ми будемо рекомендувати виплату субсидій в готівковій формі. Іншими словами: монетизація як раптово почалася, так раптово може і закінчитись, якщо замість оплати комуналки люди куплять їжу", - наголосив чиновник.

Нагадаємо, що мільйони українців залишать без субсидій: куди поділися "живі гроші".

Раніше "Знай.ua" писав про офшори посеред Києва: депутати розповіли, як на землі для дитсадків відмивають гроші.

Також "Знай.ua" повідомляв про те, що робити, аби не втратити субсидію: як не припуститися фатальної помилки на старті монетизації.