У понеділок, 25 березня, в Києві пройшли проводи дванадцяти полярників 24-й за рахунком української зимівлі на науковій станції в Антарктиді «Академік Вернадський».

Її керівником призначили вченого-біолога зі Львова Ігоря Дикого.

Один з учасників, 46-річний астрофізик Богдан Гаврилюк, відправляється на свою вже восьмий (!) зимівлю. Він найстарший учасник. Богдан, до того ж, є бардом, що дуже добре для всіх учасників станції.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

За 22 роки українську станцію на зимівлю вперше відвідають жінки біолог Оксана Савенко і лікар Наталія Бабій. Савенко вже в Антарктиді, а Наталя готується до льодового континенту разом з іншими.

Я працюю хірургом в київській лікарні N17. Коли дізналася, що оголошено відкритий конкурс на участь у зимовці, подала заявку. На 12 місць претендували 179 осіб, з них моїх прямих конкурентів — лікарів — було 20. Мені дуже пощастило, я успішно пройшла відбір.

Як до цього поставилися ваші родичі?


— Мама дуже переживає, а всі інші, в тому числі чоловік, пишаються.


— З чим найчастіше полярники звертаються під час зимівлі до лікаря експедиції?


— З травмами. Я спеціалізуюся на наданні лікарської допомоги при політравмах (пошкодження кісток і внутрішніх органів). Але у когось із зимівників можуть розболітися зуби. Тому перед відправкою в Антарктиду я консультувалася зі стоматологами.

Всю екіпіровку для полярників зробили українські фірми. Деякі речі продали з величезною знижкою, деякі віддали безкоштовно.

В ніч на 27 березня полярники вилітають в Стамбул, потім — в Південну Америку, в Сантьяго-де-Чилі. Після цього — Пунто Аренас, де на них чекатиме українське судно «Море Співдружності», яке займається ловом кріля в антарктичних водах.

Воно доставить учасників експедиції на станцію «Академік Вернадський» і забере звідти отзимовавшую команду і сезонну експедицію.

Нагадаємо, Під льодами Антарктиди виявили сотні тіл: поховані під древніми снігами

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Льоди Антарктиди вкрилися тріщинами: катастрофи не уникнути

Також "Знай.ua" писав про те, що Уфолог виявив в Антарктиді таємничий літаючий об'єкт: корабель залишився практично неушкодженим