Платники аліментів можуть ініціювати перевірку, чи сплачені на дітей кошти витрачаються за призначенням та наскільки ефективно.

Відповідний порядок затвердило Міністерство соціальної політики України.

Подібні перевірки та контроль за цільовим витрачанням аліментів покладені на органи опіки та піклування. Безпосереднє проведення інспекційного відвідування буде в разі потреби проводити служба у справах дітей за місцем проживання отримувача аліментів із залученням інших посадових осіб суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю.

Щоб комісія навідалась з перевіркою, платник аліментів повинен подати відповідну заяву, а також підтвердити сплату аліментів за останні 12 місяців.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Також обов’язково громадянин має подати розрахунок заборгованості зі сплати аліментів за останній рік та відомості про місце проживання отримувача аліментів.

В разі, якщо платник аліментів має борги перед дітьми, його заяву про перевірку буде відхилено.

Інспекційне відвідування проводиться протягом 30 календарних днів з дати надходження заяви. Перевіряють умови проживання дитини, забезпечення харчуванням, необхідними ліками, одягом та взуттям відповідно до сезону, іграшками та іншими засобами для розвитку та навчання дитини відповідно до її віку. Звертається увага на зовнішній вигляд, загальний стан та самопочуття дітей.

Якщо не вдається об’єктивно з’ясувати стан задоволення індивідуальних потреб, служба у справах дітей може звернутися із запитом до закладів освіти, охорони здоров`я, надавачів житлово-комунальних послуг тощо.

Якщо є чеки, квитанції тощо про використання коштів, одержувач аліментів може також їх надати, але це не є обов'язковим, лише за бажанням.

Протягом 5 робочих днів після проведення інспекційного відвідування складається висновок, копії якого надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення платнику та одержувачу аліментів.

Якщо факт нецільового використання дитячих коштів було підтверджено, платник аліментів може звернутися до суду.

Нагадаємо, у 2019 році багатодітним родинам виділять додаткову фінансову допомогу.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили нюанси програми "Муніципальна няня".

Також Знай.ua писав про те, що героїня російських серіалів розповіла, як зірковий чоловік доводить її до божевілля.