З нового року в Україні запрацював ще один вид соціальної допомоги родинам, які виховують маленьких дітей – "муніципальна няня". Це додаткова грошова допомога молодим сім’ям. Українцям пояснили, як оформити допомогу та що потрібно, щоб стати муніципальною нянею.

На цю послугу у держбюджеті закладено 500 мільйонів гривень. Скористатися нею зможуть 25 тисяч сімей.

няня

Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще 1626 гривень на відшкодування послуги няні.

Які питання по програмі найбільше хвилюють українців?

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Чи обов’язково мамі виходити на роботу, для того, щоб отримати компенсацію за послугу "Муніципальна няня"?

Допомога є окремою та додатково виплачується сума 1626 грн до тих, які отримує родина на дитину.

При цьому мама сама вирішує, виходити на роботу чи бути з дитиною вдома та додатково найняти собі помічницю.

Чи можуть родичі дитини – бабуся або дідусь – бути муніципальною нянею?


Так, можуть. Уряд не вводить обмеження щодо того, хто може стати нянею. Потрібно лише зареєструватися або фізичною особою підприємцем або юридичною особою, яка надає послугу догляду за дітьми до 3-х років. Це особливо вигідно тим бабусям чи дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії.

Хто не може найняти муніципальну няню?


Найняти муніципальну няню та укласти з нею договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років може один із батьків або опікунів дитини до трьох років.

Не можуть отримати додаткову фінансову допомогу по програмі "Муніципальна няня" прийомна родина або будинки сімейного типу, оскільки вони вже отримують допомогу за іншими програмами.

Які документи потрібно зібрати?

Крім заяви про надання допомоги, потрібно додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорту мами або тата, підтверджуючі документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція тощо).

Чи може муніципальна няня мати декілька договорів?


Буває так, що сім’я наймає няню не на повний робочий день. У такому випадку муніципальна няня має змогу оформити два договори з різними сім’ями – одній допомагати до обіду, іншій – по обіді. Офіційне оформлення няні дасть змогу обом сім’ям отримувати від держави додатково 1 626 гривень до щомісячних 860 грн виплат на дитину.

Або навпаки. У сім’ї двоє маленьких дітей і одна няня. У такому випадку є право у батьків оформити два договори з одною муніципальною нянею і отримувати додатково на кожну дитину 1 626 грн.

Нагадаємо, тисячі українців втратять пільги: влада почала відсіювати субсидиантів.

Як повідомляв раніше Знай.ua, стало відомо, скільки українців з дітьми потребують фінансової допомоги від держави.

Також Знай.ua писав, що українці можуть залишитись без соцвиплат через заробітки за кордоном.