Уряд ухвалив зміни до програми з монетизації субсидій. В новому розпорядженні визначаються умови, за яких українців позбавлять субсидій. Захищатимуть лише так званих "малих" боржників.

Так відповідно до нового закону, тепер українці, які мають заборгованість за компослуги за 30 днів, можуть втратити пільги. Раніше субсидію забирали через борги за два місяці.

субсидія

Уникнути санкцій можуть лише ті, у кого сума заборгованості не перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів громадян, тобто 340 грн.

Крім того, підставою для відмови у призначенні пільг не зможе стати борг, який утворився з вини самих чиновників. Якщо Мінсоцполітики затримає виплату монетизованих субсидій, через що людина не зможе вчасно заплатити постачальнику компослуг, відбирати субсидію не стануть.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Експерти застерігають, що новий порядок може обернутися справжньою катастрофою для багатьох українських родин.

Згідно з даними Держстату, тільки за минулий рік борги українців за комунальні послуги зросли на 23 млрд. грн., до 55,6 млрд. грн. З цієї суми-понад 26 млрд. грн. – це заборгованість споживачів за газ. В цілому, з жовтня 2017-го, загальний борг населення за жк-послуги збільшився на 96%, а з 2015-го - на 483% (з 11,5 млрд. грн. до 55,6 млрд. грн.).

борги за комуналку

Однак космічні борги населення за послуги ЖКГ, які лише ростуть, свідчать про те, що встановлені владою тарифи не відповідають рівню доходів і є непосильними для більшості громадян у нашій країні.

"При зростанні тарифів в кінці 2018 - початку 2019-го на 23,5%, а також взятих зобов'язаннях перед МВФ, підвищити їх ще на 20% з 1 травня цього року, бюджет на субсидії 2019 року зменшено на 22,5% (на 16 млрд. грн.), а можливість його заблокована зобов'язаннями перед МВФ. Враховуючи борг по субсидіям на кінець 2018 року (6,87 млрд. грн.), який, як завжди гаситься з нового бюджету, в 2019 році українці фактично можуть розраховувати на загальний обсяг фінансування субсидій у 48,13 млрд. грн., чого критично мало", — розповів UBR.ua провідний аналітик ГО "Громадський аудит" Тарас Галайда в розмові з UBR.

За словами експерта, українська влада, підписавши меморандум з МВФ 05 грудня 2018, взяли на себе зобов'язання обмежити обсяг субсидій у межах запланованого бюджету на 2019 рік, у тому числі шляхом скорочення соціальних норм.

В уряді розуміють, що виділеного бюджету на 2019 недостатньо, щоб покрити всі субсидії. Тому умови для громадян посилюються, таким чином, за словами експертів, влада намагається "відсіяти" якусь кількість субсидіантів.

субсидіанти

До слова, якщо на кінець 2018 року загальний борг населення за ЖКП склав 55,6 млрд. грн., до кінця опалювального сезону, ця сума зросте мінімум до 80 млрд грн.

З травня очікується черговий етап здорожчання блакитного палива для населення, а з жовтня 2019 - ще один.

"На даному рівні борги протримаються до осені, а до кінця 2019 року ми вийдемо на показник 100 млрд. грн.", — зауважив арас Галайда.