Ситуація з кором не лише в Україні набула критичних масштабів. також зафіксовано нові спалахи у Сполучених Штатах, на Філіппінах, та в багатьох країнах Європи. Фахівці пояснюють це тим, що дедалі більше людей відмовляються від вакцинації.

Про це пише ВВС.

Останніми про спалах кору оголосили Філіппіни: 7 лютого керівники місцевої медичної системи повідомили, що цього року кількість випадків захворювання зросла на 74% у порівнянні з 2018 роком.

кір

Як повідомляють спеціалісти з Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2017 році ця високозаразна вірусна хвороба вбила 111 тисяч людей по всьому світу.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У найсвіжішому звіті за листопад 2018 р. ВООЗ називає головні причини того, що кір знову лютує: недбалість і поширення неправдивих новин про вакцини, а також неефективність систем охорони здоров'я в окремих державах. Вказано, що з 2016 по 2017 роки випадків кору на світовому рівні стало на 30% більше.

"Без захисту, який забезпечують вакцини, порівняно рідкісна (у межах країни) хвороба може швидко уразити десятки або й сотні тисяч людей", - стверджують у ВООЗ.

захворювання

Найбільше спалахів спостерігається у Північній та Південній Америці, Європі та східній частині Середземномор'я - включно з США, що є оплотом антивакцинального руху.

Не дивлячись на загрозливі масштаби захворювання, люди вперто відмовляються від щеплень. Міфи про шкоду вакцини й досі міцні: попри всі наукові докази користі та необхідності вакцинації, багато людей стоять на своєму.

Найпоширеніші міфи щодо вакцин:

1. "Вакцини можуть спричиняти аутизм"

За те, що рівень імунізації проти кору у західних країнах протягом кількадесятьох останніх років знижується, значною мірою відповідає британський хірург Ендрю Вейкфілд. У своїй статті, опублікованій у 1997 р. у престижному медичному журналі Lancet, Вейкфілд пов'язав вакцину проти кору, паротиту і краснухи (КПК) з поширенням аутизму серед дітей у Британії.

медичні рекомендації

Згодом інші дослідження довели відсутність причинно-наслідкового зв'язку між КПК і аутизмом.

Однак більшість вчених цю теорію спростували, а пана Вейкфілда виключили з британського медичного реєстру.

Однак, стаття Вейкфілда зробила своє. Як результат, близько 10% британців відмовились від щеплень, зокрема не вакцинують дітей.

2. "Дитяча імунна система не здатна впоратися зі стількома вакцинами"

Немовлятам і дітям віком до 2 років рекомендовані щонайменше 11 вакцин. Деякі батьки хвилюються, що така велика кількість вакцин надмірно навантажує імунну систему їхніх чад.

Через низьку обізанність люди переконані, що ті віруси та бактерії, які використовуються для створення життєво важливих препаратів можуть спровокувати певні хвороби.

Насправді ж науковці включають до вакцин видозмінені форми цих вірусів та бактерій, які не викликають в організмі хвороб чи їхніх наслідків.

вакцина

Вакцини створюють з метою "навчити" організм чинити опір, зустрівшись зі справжніми збудниками хвороб.

"Немовлята розвивають у собі здібність реагувати на сторонні антигени (речовини, що стимулюють імунну реакцію) ще до народження", - пише американський педіатр Пол Оффіт в одній з найвідоміших доповідей щодо зв'язку між множинними вакцинами та імунною системою немовлят.

3. "Хвороби і так уже зникали, коли почали запроваджувати вакцини"

Жителі більшості країн, які відмовляють від щеплень, переконані, що якісне харчування та гігієна - це основа у приборканні смертельних хвороб, на відміну від щеплень.

Однак, насправді смертність від багатьох хвороб вдалося знизити лише завдяки вакцинам.

Зокрема у США річна кількість смертей від кору знизилася з 5300 у 1960 році до 450 у 2012 році, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань у США. Перша вакцина від кору з'явилася у 1963 році.

Лише за п'ять років щеплень (1963-68) вакцинація не лише радикально підвищила рівень виживання, а й не менш радикально зменшила кількість випадків захворювання.

Масова відмова від щеплень, за словами спеціалістів, може вибухнути новими епідеміями. Наприклад, у 1970-ті роки у Японії та Швеції різко зросла кількість випадків кашлюку і смертей від нього. Це сталося на тлі масової відмови від щеплень.

госпіталізація

4. "Серед хворих - більшість вакциновані"

Цим аргументом часто послуговуються ті, хто виступає проти імунізації.

Річ у тім, що жодна вакцина не має стовідсоткової ефективності; за даними ВООЗ, більшість поширених "дитячих" щеплень захищають від відповідних хвороб 85-95% одержувачів.

Кожен організм сприймає вакцину по-своєму. немає 100% гарантії, що імунітет у всіх виробляється однаково.

Та єдина причина, чому серед хворих більше щеплених, аніж нещеплених - те, що перших просто набагато більше.

Однак смертість від хвороб значно вища серед категорії населення, які не мають щеплень.

Щеплення

5. "Фармацевтичні гіганти надто зацікавлені у продажі вакцин"

Економіст з ВООЗ Мілуд Кадар у 2013 році оцінив вартість світового ринку вакцин у 24 млрд доларів.

Того року це становило менш ніж 3% від глобального фармацевтичного ринку.

В останні роки ринок вакцин набрав більших обертів; основні чинники - це розширення програм імунізації у країнах - нових лідерах промисловості, таких як Китай, а також і те, що багато заможних людей нині фінансово підтримують дослідження й розробку вакцин (наприклад, засновник компанії Microsoft Білл Ґейтс).

вірус

Однак людство не зацікавлене у вакцинуванні. Втім, мало хто замислюється, що лікування значно дорожче за профілактику.

Згідно з дослідженням, проведеним у 2016 р. Університетом Джона Гопкінса у 94 найбідніших країнах світу, кожен долар, вкладений у вакцинацію, прогнозовано економить 16 доларів витрат, пов'язаних з лікуванням, оплатою праці, втраченою працездатністю та смертю.

гроші

6. "Моя країна практично поборола цю хворобу, тож мені не загрожує небезпека"

У багатьох країнах хвороби, яким можна запобігти, справді трапляються значно рідше. Але це завдяки знову ж таки, вакцинам.

Але через те, що значна частина населення не має щеплень, часто нові спалахи небезпечної інфекції дуже важко приборкати, тут не допоможе вакцинація, адже її потрібно робити завчасно.

Захворюваність на кір у Європі у 2018 році зросла утричі (у порівнянні з 2017 роком) і сягнула 83 тисяч випадків - найвищий показник у поточному десятилітті.

лікарня

7. "Вакцини містять небезпечні токсини"

Батьків, котрі сумніваються щодо щеплення своїх дітей, непокоїть також застосування у вакцинах таких речовин, як формальдегід, ртуть та алюміній.

Ці речовини дійсно можуть серйозно нашкодити організму, але не в тих кількостях, які містяться у вакцинах.

вакцина

За даними Управління продовольства та медикаментів США, у типовій вакцині зі ртуттю концентрація цього елемента становить 25 мікрограмів на 0,5 мл дозу.

Стільки ж ртуті, за словами фахівців, потрапить до організму, якщо, наприклад з'їсти 85-грамову бляшанку рибних консерв.

8. "Вакцини - це змова Заходу"

Переконання, що вакцини є частиною змови, спрямованої знищити людство, досі літає серед деяких категорій населення.

На півночі Нігерії боротьбі з поліомієлітом заважає ідея, нібито вакцини навмисно розроблені для того, щоби зробити жінок безплідними й поширити ВІЛ. Медпрацівники часто стають жертвами нападів.

Такі ж міфи існують в Афганістані та Пакистані; У цих країнах, а також в Нігерії масштаби поширення поліомієліту лишаються вкрай сумними.

ДНК

На жаль, сумніви у мотивах вакцинації не зовсім безпідставні: у березні 2011 року ЦРУ провело у Пакистані підставну вакцинаційну кампанію у спробі отримати ДНК лідера Аль-Каїди Осами бен Ладена і, відповідно, встановити його місцеперебування.

Нагадаємо, лікарі попередили про смертельно небезпечні препарати, які можуть бути в аптечці у кожного.

Як повідомляв портал Знай.ua, спеціалісти показали реальну картину захворюваності на кір в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що "переваги" медичної реформи українці показали на прикладі столичної лікарні.

Дивіться: Чому вакцинація проти кору життєво необхідна кожному