Відомий український шеф-кухар, переможець шоу "Майстер-шеф" Євген Клопотенко узявся змінювати харчування в українських шкільних їдальнях.

Отже, що потрібно змінювати, аби молоде покоління українців харчувалося у навчальних закладах повноцінно та смачно.

шкільна їдальня

Про це пише BBC News Україна.

"З їжею в їдальні - геть погано. Діти скаржаться, що несмачно, минулого року казали, що в них животи після цього боліли", - розповідає киянка Альона Гайова. Її 9-річна донька навчається в одній зі шкіл на Куренівці в Києві.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Учні 1-4 класів мають право раз на день харчуватися безкоштовно. Втім до якості їжі у багатьох батьків виникають претензії, часто таке харчування і за дарма нікому не потрібне.

харчування дітей

Так, багато батьків змушені складати обід дитині з дому, адже діти відмовляються їсти те, що готують у шкільних їдальнях.

За даними моніторингу Освітньої агенції міста Києва, вісім з десяти учнів київських шкіл харчуються в їдальнях, але половина дітей і дві третини батьків їжею не задоволені.

Головна проблема шкільних їдалень - одноманітність страв та поганий смак і запах страв.

Однак така ситуація не лише у столиці.

їдальня

Паста, мінестроне та ароматні приправи

Покращувати ситуацію взявся Євген Клопотенко, який закінчив французької школи кулінарії Le Cordon Bleu.

"Я досі пам'ятаю смак та запах, якими була наповнена шкільна їдальня. Пам'ятаю сіру кашу, бліді макарони, тверду печінку, суп з плямами жиру на поверхні", - такими словами починається вступ до збірника рецептів для шкільних їдалень Євгена Клопотенка.

Євген Клопотенко

Тому через десять років шеф-кухар зібрався все кардинально змінювати.

Сучасне шкільне харчування Клопотенко називає "дитячою травмою", а також розповів, як реформує це непорозуміння.

"В Україні система харчування дуже застаріла. Всі готують за рецептами, яким вже, мабуть, 70 років", - говорить кулінар

Євген Клопотенко ініціював проект "Нове шкільне харчування". У його збірнику для шкільних їдалень 110 рецептів. Окрім звичних страв на кшталт салату з буряка, тушкованої курки та борщу, тут є салат "Табуле", кебаб, суп авголемоне полента і ньокі.

фалафель

Серед десертів - бланманже (холодний десерт з молока тваринного чи рослинного, типу желе) і пудинг. В окремому розділі - півтора десятки соусів.

бланманже

"Я хочу, щоб діти через їжу навчалися, - пояснює пан Клопотенко. - Тому я ввів такі страви як паста-болоньєзе, фалафель, мінестроне - для того, щоб діти не просто їли "кашу в'язку" або "тефтелі з м'ясом", а їли страви з усіх куточків світу і таким чином навчалися та розуміли, що світ їжі набагато ширший".

Кулынар запевняэ, що у приготуванні таких страв немає нічого складного, а продукти доступні та є на кожній кухні. Тобто, у чому проблема замінити звичайне картопляне пюре на моркв'яне та додати туди трохи імбиру?

овочі

"Я почав ці продукти по-іншому обробляти, додавати трішки спецій і ароматних прянощів", - розповідає пан Клопотенко.

За словами Євгена, саме ароматні та якісні спеції, можуть абсолютно змінити уявлення про звичайні старви, зробивши їх більш апетитними.

В його рецептах можна знайти суху м'яту, орегано, паприку та сухий імбир. У наших же шкільних їдальнях переважно користуються чорним перцем та лавровим листям.

зелень

Школярам подобається, затверджено офіційно

Збірник рецептів, який є у вільному доступі в інтернеті, у грудні минулого року схвалила Держспоживслужба.

Згідно з висновком санепідемекспертизи, рецептури "відповідають вимогам безпеки для здоров'я і життя людини" і їх можна використовувати для харчування у школах.

Втім знайшлися і критики, які зазначили, що деякі рецепти суперечать пунктам постанови Кабінету міністрів, зокрема мова йде про соняшникове насіння та деяких спецій.

спеції

"Висновок підтверджує, що об'єкт відповідає вимогам санітарного законодавства", - зазначили у Держспоживслужбі.

Усі рецепти в листопаді минулого року перевірили під час пілотних проектів у трьох школах Дніпровського району Києва. під час експеримнту головною метою біло почути від учнів про смак страв, які їм приготували за рецептами Клопотенка.

Варто зазначити, що ті страви, які діти взагалі не оцінили, в результаті до збірника не увійшли, а це близько 20% рецептів.

Також кухарям звичайних шкільких їдалень дали майтер-клас з пригтування цих страв.

"Дітям неможливо приготувати повністю на 100% смачну їжу. Третина дітей ніколи не будуть задоволені їжею: або пюре не таке, або не те м'ясо, або хтось не їсть соус. Але найголовніше те, що більшості подобається, і це круто. Нам потрібно, щоб 65-70% дітей подобалося", - каже Клопотенко.

салати

Наступним кроком проекту стали виїзні презентації в шести обласних центрах України для міської влади, вчителів, учнів та їхніх батьків. Так, кухарі представили проект у Житомирі, Львові та Рівному. на черзі ще й Полтавщина.

Незабаром Клопотенко опублікує і відеорецепти, щоб кухарі змогли вчитися готувати страви зі збірника онлайн.

Як працює шкільне харчування

"Ініціатива Євгена Клопотенка прекрасна. Чим більше буде збірників рецептів, тим краще. Конкуренція, осучаснення і талановиті люди можуть впливати на зміни", - каже заступниця директора департаменту освіти і науки КМДА Тетяна Шкурова. "Але збірник рецептів не впливає на систему організації харчування", - зазначає вона.

Відповідають за харчування школярів місцеві органи влади - районні та міські адміністрації або керівництво об'єднаних територіальних громад. Вони закуповують послуги з харчування у постачальників, яких визначають на тендерах за допомогою системи Prozorro.

їдальня у школі

За словами представника КМДА, важливо, щоб налагодилась співпраця з постачальниками продуктів.

А оскільки у процесі проведення тендерів, як правило виграє той постачальник, який запропонує найнижчу ціну, про якість продуктів говорити складно.

Участь батьків

На харчування школярів можуть впливати їхні батьки, розповіла BBC News Україна співголова громадської організації "Батьки SOS" Альона Парфьонова.

"У них є права, вони щонайменше можуть завітати до їдальні, побачити, чи є двотижневе та щоденні меню, зважити порції, подивитися, який посуд використовується. Навіть просто подивитися, чи гарячі ці сніданки чи ні", - пояснює пані Парфьонова.

харчування

Усі батьки можуть відвідувати шкільні ідальні, придбати та спробувати приготовані там страви, щоб оцінити їх смак та якість.

Якщо ж якістю вони не задоволені, можна вимагати створити спецкомісію, до якої входять батьки, вчителі та старшокласники. Потім з результати комісії можна писати заяви до районних управлінь освіти та вимагати змін.

Загалом ініціативу Євгена Клопотенка називають "дуже хорошою". Однак це питання необхідно виносити на законодавчий рівень, затверджувати нові норми".

"Якщо людина 40 років готувала на харчоблоку манну кашу, звісно, буде опір, але в цьому випадку батьки - найкраща допомога для директора, працівників харчоблоку та обслуговуючих компаній", - кажуть активісти.

Нагадаємо, батькам пояснили, як отримати компенсацію за витрати на навчання дітей.

Як повідомляв портал Знай.ua, шкільна реформа пропонує ще одне нововведення, яке сподобається усім дітям.

Також Знай.ua писав про те, що українські виші піднімуть ціни на навчання, контракт тепер мало хто потягне.