Гавриїл Благовіст

В цей день віруючі православної церкви вшановують Архангела Гавриїла. Варто відзначити, що він згадується не тільки в християнстві, але також в іудаїзмі та ісламі. Його ім'я буквально означає «Всевишній — сила моя».

Згідно християнської традиції, Гавриїл відкриває смертним таємне знання Бога. Саме він приніс Діві Марії звістку про те, що у неї народиться син, якому судилося стати Спасителем. Звідси з'явилося прізвисько Гавриїла — Благовіст, або Благовісник.

У православній іконографії святий Архангел Гавриїл зазвичай зображений в образі Ангела-Благовісника з оливковою гілкою в руках — символом примирення Бога і творіння. Цей образ поміщають в храмі над Царськими воротами. Свята Церква, згадуючи багаторазові явища Архангела Гавриїла в історії Старого і Нового Завіту, підносить гарячі молитви до цього святого посередника, заступника та благодійника роду людського.

В народі існувало повір'я, що все, що народиться в цей день, вийде нескладним. З цього приводу існувала приказка: «Що народиться на Гавриїла — потворне і некрасиве».

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Крім того, в цей день жінки закінчують останню пряжу. Після Гавриїла прясти не можна було — все одно не піде про запас. Причина такої забобони, очевидно, в тому, що навесні у жінок багато невідкладних справ у полі і в городі, і не варто витрачати час на домашню роботу.

Міжнародний день циган

Щорічно 8 квітня Міжнародний день циган (International Roma (Gypsy) Day) відзначається представниками цієї нації по всьому світу. Свято було засновано на першому Всесвітньому циганському конгресі, який відбувся в Лондоні 8 квітня 1971 року та зібрав представників 30 країн.

На конгресі також був створений Міжнародний союз циган (International Romani Union, IRU) і прийняті національні символи: прапор та гімн, що дозволило циганам світу визнати себе єдиною вільною нацією. В даний час IRU об'єднує ромські громадські організації 42 країн світу.

Іменини в цей день

Авраам, Алла, Анна, Василь, Гавриїл, Лариса, Степан.