Щорічно 8 квітня відзначається народне свято Гавриїл Благовіст (дата за старим стилем – 26 березня). Також у цей день православна церква святкує Собор Архангела Гавриїла. До Архангела Гавриїла звертаються з проханням позбутися від простудного захворювання, лихоманки. Молитва в цей день здатна захистити не тільки від фізичних хвороб, але і від душевних.

Гавриїл Благовіст 8 квітня: заборони свята

В цей день селяни прибирали подалі всю санну збрую, примовляючи: «У день Гавриїла виверни голоблі з саней». Тому ще однією назвою дня було «Гавриїл — виверни голоблі» чи «Василь — виверни голоблі» (крім Собору Архангела Гавриїла православна церква у цей день відзначає пам'ять преподобного Василя Нового).

Василь Новий

Ще зі святом Благовіщення та вдень Архангела Гавриїла було пов'язане цікаве повір'я - все, що народиться в ці дні, неодмінно буде з яким-небудь тілесним недоліком. В народі навіть сміялися над тими, хто народився в це свято, і думали, що з таких людей ніколи нічого путнього не вийде. Люди говорили: «Що народиться на день Гавриїла — потворне і некрасиве».

Крім того, в цей день жінки закінчують останню пряжу. Після Гавриїла прясти не можна було — все одно не піде про запас. Причина такої забобони, очевидно, в тому, що навесні у жінок багато невідкладних справ у полі і в городі, і не варто витрачати час на домашню роботу.

Популярні новини зараз
Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Селяни помічали, якщо до Гавриїла зазеленіла черемха — пора садити рання картопля. Однак ця прикмета діяла тільки в південних областях. Також за звичаєм в це народне свято починають садити томати, капусту, квасолю і баштанні культури.

Для захисту від борошнистої роси та інших шкідників кущі агрусу і чорної смородини обливали окропом. Якщо до 8 квітня сніг остаточно сходив, то підгодовували азотом нарциси та тюльпани, а з лілій і півоній знімали укриття.

Прикмети на Гавриїла Благовіста

- Яка погода 8 квітня - така вона буде 8 жовтня, і навпаки.
- Біле, ясне сонце на зорі означає, що снігу більше не буде.
- Якщо з дахів сніг не зійшов, то він пролежить ще місяць.
- Якщо трапився заморозок, то весна затягнеться і буде холодною, а літо - грибним і особливо вдалим на грузді.
- В якій стороні ввечері зірки яскравіше, з тієї вранці прийде вітер.