Тіт Льодолам

15 квітня православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Тіта Чудотворця, який жив у 9 столітті. Прізвисько «Льодолам» святий Тіт отримав через те, що в його день остаточно розкриваються річки і озера.

Люди уважно стежили за цим процесом: якщо лід потоне, опуститься на дно, то потрібно готуватися до складного року. Якщо вода розіллється — будуть відмінно рости трави. А якщо до Тіта лід не зійшов — значить, риба в цей період буде не дуже добре ловитися.

Ще цей день називали Безхліб'ям. Вся справа в тому, що запаси зерна закінчувалися, і люди починали переходити з хліба на квас. У той же час у торговців ця дата називалася «бариш-день». Вони намагалися відсвяткувати його голосно. Вважалося, що будуть хороші прибутки протягом усього року.

Міжнародний день культури

Щорічно в цей день у багатьох країнах відзначається Міжнародний день культури (World Day of Culture). Він був заснований на честь прийняття 15 квітня 1935 року міжнародного договору «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам'яток», який став відомий як Пакт Реріха.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Ідея створення організованої охорони культурних цінностей належить відомому художнику Миколі Реріху, який вважав культуру головною силою на шляху вдосконалення людства. Він бачив у ній основу єднання людей різних національностей і віросповідань.

Микола Реріх

День екологічних знань

15 квітня в усьому світі відзначається День екологічних знань. Свято з'явилося в 1992 році, після конференції ООН в Ріо-де-Жанейро. Там обговорювалися проблеми навколишнього середовища.

Головна мета цієї дати – просування екологічних знань та формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан справ в області екологічної безпеки та про стан навколишнього середовища.

Іменини в цей день

Георгій, Григорій, Юхим, Тіт.