З травня українці почнуть платити за рахунками сусідів, а боржники отримають штрафи. Ціна газу злегка знизиться, а міняти оператора відтепер можна буде, не втрачаючи старого номера.

Комунальні нововведення

Починаючи з 1 травня українці повинні будуть платити за комунальні послуги за оновленими правилами. Перш за все, з травня вступає в силу закон про ЖКГ і для того, щоб обслуговувати багатоквартирний будинок, його мешканцям потрібно буде найняти керуючого або керуючу компанію.

Також документ передбачає нарахування пені за несвоєчасну оплату комунальних послуг у розмірі 0,01% на місяць, або 3,65% в рік. При цьому вводяться більш жорсткі умови оплати.

Компослуги

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Ще один закон - про комерційний облік теплової енергії та водопостачання, також вступає в силу з 1 травня, і відповідно до нього, лічильником комерційного обліку вважається не квартирний, а будинковий прилад.

Вартість газу знизиться, а води - зросте

«Нафтогаз» вирішив знизити з травня тариф на газ для населення на 30 коп. за куб. м. В заяві «Нафтогазу» йдеться, що кінцева роздрібна ціна газу для населення становитиме 8247 грн. за тис. куб. м, або близько 8,25 грн./куб. м. До цього українці платили 8,55 грн./куб. м.

Анонсоване підвищення тарифів на гарячу воду і опалення приблизно на 19% для жителів Києва поки відклали. У прес-службі «Київтеплоенерго» заявили: «З 1 травня тарифи підвищуватися не будуть».

Компослуги

Деяким категоріям населення субсидії дадуть на руки

Деякими субсидіантам в травні потрібно подати в Управління соціального захисту населення оновлені документи для отримання субсидій. Це потрібно для тих, хто орендує житло, переселенцям, сім'ям з непрацюючими людьми працездатного віку, у яких доходи відсутні або становлять суму, меншу від мінімальної заробітної плати, а також сім'ям, яким призначили субсидію не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживаючих у квартирі осіб.

Монетизація субсидії

Гроші від субсидій продовжать видавати на руки тим, хто вчасно платить за комуналку. А тим, хто має заборгованість, субсидії переведуть у безготівкову форму до моменту, доки вони не погасять свої борги.

Поміняти оператора, але залишити номер

Починаючи з травня, українці зможуть безкоштовно змінити мобільного оператора без втрати номеру. Нововведення підтримали «Київстар», Vodafone і lifecell. Відтепер при переході до нового оператора абонент зберігає за собою не тільки основний номер, але і код оператора мобільного зв'язку, послугами якого користувався з самого початку реєстрації номера. Перехід від одного оператора до іншого займе три дні, після чого абоненту видадуть нову сім-карту безкоштовно.

Зміна оператора

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що на одній із самих популярних трас України, "Київ-Одеса", планують зробити платним одну з ділянок дороги.

Як повідомляв портал "Знай.uа": на цьому тижні весна покаже істинно жіночий норов. Її характер різко зіпсується, після чого знову, як обіцяють синоптики, тепле сонечко засяє.

Також "Знай.uа" писав, що адміністративний збір за оформлення ID-карт і закордонних паспортів збільшиться з 1 липня.