В церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Іоана Ветхопещерника, ієромонаха, пресвітера. Інші назви свята: «День Івана Воїна», «Ветхопечерник», «Новини», «Каратель корів», «Бабські іменини». В цей день молилися і просили Івана розсудити спори, вберегти від злодіїв, знайти винних у крадіжці. І ще з язичницьких часів, 2 травня селяни відзначали свято весни, Новини.

Іоанна назвали Ветхопечерником, тому що він жив у печерах Вітхої Лаври. Ще його називали Палеврит або Палеолаврит. Про нього насправді дуже мало відомо. Вважається, що своє життя святий прожив у 8 столітті. В юності пішов у Єрусалим до святих місць. А потім оселився в монастирі для чоловіків преподобного Харитона. Він вів життя аскета і домігся духовних високий. Через деякий час його звели у священний сан.

Чого не можна робити 2 травня

На цей день існує безліч різних прикмет і рекомендацій. Але є і одна важлива заборона. Сьогодні ні в якому разі не можна нікому довіряти свої таємниці.

Народні прикмети на 2 травня

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо день похмурий і дощовий, значить, червень буде сухим і сонячним.
  • Тепло на Івана Ветхопечерника означає холодний кінець місяця.
  • Швидко біжать по небу хмари – до сухих днів.
  • Безвітряний захід сонця золотистого кольору – до гарної погоди в найближчі дні.
  • Якщо до цього дня береза розпустилася раніше вільхи або клена, то літо буде засушливим.
  • Ранній приліт перелітних птахів обіцяє теплу весну.
  • Якщо заєць досі не «зняв» зимову шубку – ще будуть холоди.
  • Качки в цей день будують гнізда поблизу берега - значить літо буде сухе.
  • Народжені 2 травня володіють надзвичайною сексуальністю, а також реалістичним поглядом на світ, який пояснюється їх раціональним підходом до вирішення проблем. Носити їм слід олександрит.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.