Одразу ж після Пасхи віруючі люди відзначають Світлий тиждень, або седмицю. І найважливіше свято буде в п'ятницю. Воно так і називається – Світла п'ятниця. Ми б хотіли розповісти вам більше про це свято, щоб ви знали його історію, традиції, в честь чого Світлу п'ятницю взагалі відзначають і що потрібно зробити в цей день, а чого краще не робити.

Далі про все це читайте у нашому матеріалі.

Що таке Світла п'ятниця і як її відзначають

П'ятниця Світлої седмиці відзначається в честь великої і світлої події для всіх віруючих людей – воскресіння Ісуса Христа. Як ми вже сказали, її святкують на наступному тижні після Великодня, так як він був 28 квітня, Світла п'ятниця буде 3 травня.

Світла п'ятниця
Світла п'ятниця

А Світлою вона називається, тому що присвячена такій же світлій і радісній події – воскресінню Ісуса.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

П'ятниця Світлої седмиці: традиції свята

У церкві і у всіх храмах у цей день відзначають пам'ять ікони Божої Матері "Живоносне Джерело". Тут традиції так само пов'язані з водою, на богослужінні її освячують, а після цього здійснюють хресний хід до найближчої водойми.

Люди, які відвідали церкву, і набрали води використовують її в своїх цілях: поливають город, дерева, сад – вважається, що це сприятиме хорошому врожаю.

Світла п'ятниця
Світла п'ятниця

Ну а крім цього, були традиції, які не зовсім пов'язані з релігією і християнством, але вони все одно досить цікаві. Наприклад, у слов'ян була поширена традиція у Світлу п'ятницю запрошувати зятя в гості до тещі і тестя. Цю п'ятницю називали Прощеним днем. А в деяких регіонах люди запрошували в гості не тільки зятя, але і всю його сім'ю.

А дівчата в цей день дуже рано прокидалися, щоб вмиватися ранковою росою, вони вірили, що роса допоможе зберегти молодість і красу.

Давайте тепер дізнаємося, чого не можна робити у Світлу п'ятницю.

Світла п'ятниця: чого не можна робити

У цей день немає суворих заборон, але деяких правил все-таки варто дотримуватися. Не можна забувати, що цей тиждень повністю приурочений радісній події, тому і поводити себе треба відповідно – не можна злитися, лихословити, лаятися і так далі.

Також, в цей день заборонено відвідувати кладовище. Для цього є спеціальний день – Радониця, який відзначається 7 травня.