Уже зовсім скоро українці буду відзначати велике православне свято – Великдень 2019. Це головне православне торжество, яке присвячене воскресінню Ісуса Христа. Якого числа святкуватимуть Світле Воскресіння, а також про традиції, історію і заборони – читайте в нашому матеріалі.

Православний календар: дата святкування Великодня

Воскресіння Христове – це давнє християнське свято, яке в православній вірі вважається головним днем ​​у році. Його встановили на честь воскресіння Ісуса Христа.

Починаючи з 325 року дату святкування Великодня вираховується за місячно-сонним календарем – в першу неділю після повного місяця, що настає після весняного рівнодення.

У 2019 Великдень випадає на 28 квітня.

Католицький Великдень
Католицький Великдень
Пасха 2019

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Великдень 2019: вихідні в Україні

У 2019 українців чекають аж п'ять вихідних поспіль – з 27 квітня по 1 травня.

Історія Великодня

Головний сенс Великодня: радість воскресіння сина Божого, перемога життя над смертю, світла на темрявою. На Русі традиційний Великдень з'явився разом з Хрещенням, коли народ прийняв нового Бога – Ісуса Христа.

Пасха 2019

Історія виникнення Великодня

Завдяки стародавнім рукописам вдалося дізнатися про походження цього православного свята. Великдень стали відзначати ще до Різдва Христового. Ізраїльтяни свого часу мали традицію відзначати це свято в сімейному колі. А після, опівночі, починалося головне дійство. Великоднем називали жертвоприношення – найчастіше богам віддавали ягнят або кіз. Згідно давніми віруваннями, це було необхідно для того, щоб небесна благодать зійшла на все стадо в цілому.

А пізніше сам Христос приніс своє життя в жертву за всіх людей.

Страсний тиждень: історія появи

Тиждень перед Великоднем називають Страсним в пам'ять про страждання, які пережив Ісус. Так, наприклад, Чистий четвер – великий час для очищення і покаяння, а Страсна п'ятниця – день скорботи і жалоби. Це найсуворіший день посту, так як саме в п'ятницю розіп'яли Христа на горі Голгофа. На п'ятий день Страсного тижня категорично заборонені будь-які веселощі, робота тощо. Велика субота – день скорботи, а Світле Воскресіння – це безпосередньо святковий день.

Чому фарбують яйця?

Історія походження цієї традиції пов'язана з легендою про Марію Магдалину. Згідно з повір'ям, після чуда воскресіння Христа Магдалина прийшла до імператора зі словами: «Христос Воскрес!». За традицією, йдучи в гості, потрібно було принести з собою подарунок, тому жінка в дар принесла яйце.

Однак імператор не повірив її словами, заявивши, що людина не може воскреснути так само, як біле яйце не може стати червоним. Як тільки правитель вимовив ці слова, яйце в руках Марії стало червоним. З тих пір і з'явився звичай красити яйця.

Пасха 2019

Великдень 2019: що можна святити, а що заборонено

Існує ряд продуктів, які потрібно нести до церкви для освячення. Серед них:

  • куличики, які печуть спеціально до свята Великодня (підходять і інші види випічки);
  • фарбовані яйця;
  • сир;
  • молоко;
  • вода;
  • ковбаси домашнього приготування, але без крові;
  • вино кагор.

Що забороняється святити на Великдень:

  • будь-які алкогольні напої, крім кагору;
  • продукти, приготовлені з крові тварини (наприклад, кров'янка);
  • сіль і спеції;
  • фрукти та овочі;
  • коштовності, гроші, документи.

У великодній кошик прийнято класти виключно продукти харчування, які можна вживати після закінчення Великого посту.

Головні ритуали Великодня 2019

Християнським Великоднем закінчується так званий Страсний тиждень. У храмах проводять урочисті служби, які вже багато століть вважають найважливішими за весь рік. Всі церковні обряди під час Страсного тижня присвячуються тільки одному святому – Ісусу Христу.

Світлий понеділок

У Світлий понеділок розповідається біблійна історія про те, як Йосипа продали в рабство свої ж брати. Також в цей день відбувається ритуал мироваріння.

Світлий вівторок

На другий день Страсного тижня в церквах оповідають про те, як Христос спілкувався з людьми в Єрусалимському храмі і про навчання Спасителя.

Світла середа

На третій день згадують історію про те, як Юда продав Христа за 30 срібних монет.

Світлий четвер

Біблійний епізод – Таємна вечеря. У цей день починається одна з найдовших служб в році – «Дванадцять Євангелій».

Світла п'ятниця

Це найсуворіший день. Саме в п'ятницю Ісуса розіп'яли на горі Голгофа. У церкві відбувається ритуал винесення плащаниці, на якій зображений Ісус, що лежить в труні.

Пасха

Світла субота

У цей день розповідається про поховання Христа, про його перебування в труні. Священики переодягаються в білі шати, святять паски, крашанки та інші продукти.

Увечері починається головна служба, а в Єрусалимському храмі сходить благодатний вогонь. Весь світ зустрічає велике свято Великодня.

Великдень 2019: що заборонено робити

Як і на інші православні свята, під час Великодня заборонено наступне:

  • Не можна важко працювати, наприклад, займатися прибиранням, пранням, прасуванням, шиттям. Вважається, що цим можна осквернити пам'ять про страждання Спасителя.
  • Категорично заборонено сваритися, лаятися, бажати комусь зла. Вся негативна енергія в цей день повертається потрійною силою.
  • Обов'язково потрібно дотримуватися Великого посту.
  • Вважається, що на Великдень не можна стригтися, митися, шуміти, мити голову, пити алкоголь.
  • Забороняється займатися плотськими втіхами.
  • Згідно з церковним канонам, на паску не можна ходити на цвинтар.
  • В цей день забороняється вінчатися і хрестити дітей.

Пасха 2019

Великдень 2019: традиції українського народу

Святкування Великодня вимагає дуже ретельної підготовки, особливо це стосується православ'я. Свято Христового Воскресіння можна відзначати виключно в доброму настрої і доброму гуморі. Тому існує Великий піст, який дозволяє очистити не тільки своє тіло, але й душу.

Пасха 2019

В останній тиждень перед Великоднем люди починають готувати своє житло до свята – прибирають, готують, перуть і прасують. Все повинно бути ідеально.

Тим більше, що існує традиція позбавлятися від старих і непотрібних речей, оновлюючи будинок.

Важливо не забувати, що стіл слід накрити не тільки багато, але і слідуючи церковним канонам. Так, наприклад, люди ставлять на стіл пофарбовані яйця і святкові паски.

Обов'язкова традиція цього свята – відвідування богослужіння. Як і на інші дуже важливі християнські свята на Великдень слід йти в храм на божественну літургію. Її проводять в ніч з суботи на неділю. Віруючі припадають в храм з молитвою, просять бога про прощення, каються в гріхах, просять про допомогу.

А після богослужіння відбувається освячення – люди приносять їжу, яку пізніше будуть ставити на святковий стіл. Вважається, що таким чином вони присвячують її Богу.

Згідно з християнськими правилами, не можна нічого їсти до відвідування служби і освячення продуктів. Крім того, в першу чергу з'їсти потрібно яєчко і шматочок паски. Саму паску вважають цілющою, тому рекомендується залишити хоча б один шматочок «про запас». Існує традиція залишати і одну крашанку – вона буде приносити вам удачу.

Традиційно з великодньої ночі і наступні 40 днів прийнято не вітатися, а «христосуватися». Тобто при зустрічі говорити «Христов воскрес!», а у – «Воістину воскрес!».

Вважається, що всі справи потрібно закінчити до Страсної п'ятниці. Також забороняється зловживати їжею і напоями, особливо це стосується алкоголю.