Трапляються випадки, коли один з батьків переїжджає за кордон, чи то на заробітки, чи жити та не платить аліментів на дитину. Як добитися справедливості та стягнути з кошти?

20 липня 2006 року Верховна Рада прийняла Закон України "Про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордон", який в подальшому був підписаний Президентом України. Саме цей документ регулює процес стягнення аліментів з осіб, які перебувають в інших країнах, - пише "zak-kor".

За допомогою механізму, передбаченого Конвенцією, особи, які проживають в Україні, за допомогою компетентних органів мають змогу звертатися з позовами про стягнення аліментів на територіях Договірних Держав Конвенції. Відповідно компетентні органи цих країн мають сприяти справі.

Звиайно ця процедура досить тривала та може зайняти кілька місяців. Також українцям рекомендують звернутися за послугами до юристів, оскільки кожен окремий випадок розглядається індивідуально та має різні нюанси.

Що повинно бути у заяві про стягнення аліментів з боржника, який перебуває за кордоном:

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще


а) повне ім'я відповідача (боржника), дату народження, громадянство та, наскільки це відомо позивачу, його місця проживання протягом останніх п'яти років, рід занять і місце роботи, фотокартку (за наявності);
б) відомості про фінансові та сімейні обставини відповідача, у тому числі інформацію про належне йому майно;
в) відомості про фінансові та сімейні обставини позивача (заявника), у тому числі довідку про доходи;
г) засвідчену копію документа, що підтверджує ступінь родинних зв'язків між відповідачем та особою, на користь якої вимагаються аліменти (наприклад, свідоцтва про народження, рішення суду про встановлення батьківства тощо);
ґ) фотокартку позивача;
д) будь-яку іншу інформацію, що може сприяти встановленню місцезнаходження відповідача (боржника) чи виконанню клопотання, або яка визначена відповідною Договірною Стороною як необхідна;
е) нотаріально засвідчене доручення, яке уповноважує орган, що приймає, відповідної Договірної Сторони діяти від імені позивача, або інформацію про будь-яку іншу особу, уповноважену діяти від імені позивача.

Заява і документи, що до неї додаються, надаються українською мовою разом з перекладом на офіційну мову Договірної Сторони, на території якої пропонується стягнути аліменти. Заяву слід відправити до Мін'юсту.

Нагадаємо, українцям пояснили, як вивезти дитину за кордон без згоди одного з батьків.

Як повідомляв портал Знай.ua, Олена Кравець розповіла, чому її 15-річна донька змушена жити подалі від батьків.

Також Знай.ua писав про те, що українців попередили про збоченця, який вештається на дитячих майданчиках.