Пам'ять про загиблих воїнів - частина змісту Другої світової війни. Адже в орбіту військових дій було залучено тоді 62 держави. Давайте разом пригадаємо про наших предків та їхню військову славу. Дізнайтеся: чому перейменували День перемоги в Україні? Як святкує 9 травня наша країна сьогодні? Що є символом свята? Читайте все про те, яким буде святкування цього дня у нас у країні в 2019 році.

Друга світова війна: історія, особливості конфлікту світового масштабу

9 травня 2019 року, беззаперечно, - найсвітліше свято для всіх українців. Адже тоді багато наших дідів та прадідів брали участь у боротьбі з фашизмом. Міська влада Києва та ряду інших міст України вже анонсувала заплановану офіційну програму заходів удень. Травневі вихідні залишилися позаду, проте традиційно 9 травня в Україні - також вихідний день.

У 1939-1945 рр. війна велася практично скрізь: на водних просторах, в морях та океанах, а також на просторах Європи, Азії та Африки. Кількість країн, які брали участь у бойових діях протягом війни, постійно змінювалася. Із 62 держав, які були залучені до військової події, деякі брали найактивнішу участь. Інші підримувалили своїх союзників, допомагаючи тій чи іншій військово-політичної коаліції поставками зброї та продовольства.

9 травня в Україні
9 травня в Україні

Друга світова війна була розв'язана Німеччиною, союзниками якої виступала Італія, мілітаристська Японія та ряд інших країн. Головна причина нацистських дій - курс Гітлера та його однодумців на насильницький переділ світу.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

У результаті населення майже всієї земної кулі було задіяно в бойових діях - понад 80% людей всієї Землі конфліктували. Ось чому Друга світова війна вважається найбільшим збройним конфліктом за всю історію людства.

Велика Вітчизняна війна, як і Друга світова, завершилися в 1945 із різницею в датах: ВВв - 9 травня, Всв - 2 вересня. 8 травня 1945 р. фашистська Німеччина після падіння Берліна та втратою життєво важливих районів країни втратила можливість до опору та беззаперечно капітулювала.

Однак був ще 5-й період Великої світової війни: з травня 1945 по вересень 1945 року, після закінчення військових дій у Німеччині та Європі, Японія залишилася останнім супротивником країн антифашистської коаліції. Акт про її капітуляцію було підписано 2 вересня 1945 року. І найкровопролитніша війна в історії людства нарешті завершилася.

Зараз ми більш детально розкажемо вам про символ жертв усіх військово-збройних та громадянських конфліктів. Коли червоний мак було використано в Україні вперше в якості символу? Хто став автором українського графічного зображення? І чи можна його використовувати в некомерційних цілях вільно?

Червоний мак - патріотичний символ: «Ніколи знову»!

Символом пам'яті жертв Першої світової війни став червоний мак. Починаючи з 1914 р., ця квітка - символ жертв усіх військово-збройних та громадянських конфліктів. В Україні мак, як символ, було використано вперше в 2014 році. Червона квітка виступила символом у ході заходів, які були приурочені до річниці закінчення Другої світової війни та перемоги над нацизмом.

9 травня в Україні
9 травня в Україні

Автором українського патріотичного символу став Сергій Мишакін, дизайнер із Харкова. Дизайн українського маку розроблявся за ініціативою Національної телекомпанії України та Українського інституту національної пам'яті. У некомерційних цілях графічне зображення дозволяється використовувати вільно.

Патріотичний символ - це своєрідна алюзія на історичний факт, що символізує з одного боку квітку маку, а з іншого - колір крові, кривавий слід від кулі, що простромила тіло. Поруч із червоною квіткою розташовані дати - 1939-1945 рр., які свідчать про початок та завершення Другої світової війни. Збоку - слоган «Ніколи знову».

У 2019 році святкування Дня перемоги скасували. Але Україна вшановуватиме пам'ять померлих предків, віддаватиме шану ветеранам та відпочиватиме 9 травня. Президент України Петро Порошенко підписав указ, який регулює святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Дізнайтеся, що все означає? Що чекає Україну 9 травня 2019 роки? Як відзначають українці пам'ятний день? Чи буде надана допомога ветеранам? Про все це дізнайтеся прямо зараз.

Останні новини щодо 9 травня: чому День перемоги перейменували?

Згідно з указом Петра Порошенка, українці відзначатимуть у 2019 році День пам'яті та примирення, День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-річчя вигнання нацистів із України.

Верховна Рада країни підтримала ініціативу щодо святкування 8 травня українцями Дня пам'яті та примирення на честь усіх жертв Другої світової війни. 9 травня відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. За таке рішення на засіданні парламенту проголосував 261 депутат.

9 травня в Україні
9 травня в Україні

Згідно з указом президента Петра Порошенка, Кабмін зобов'язаний розробити план заходів до святкування в 2019 році 8, 9 травня та прийдешнього свята 28 жовтня. Кабінет міністрів повинен затвердити й забезпечити виконання з підготовки в столиці, обласних центрах країни та інших населених пунктах ряд святкових тематичних заходів.

Таким чином, 8 та 9 травня 2019 року в Україні пройдуть ряд урочистих і меморіальних заходів. Після того, як в Україні «роздвоївся» День перемоги, офіційні заходи за участю високопоставлених осіб проводяться 8 травня, в День пам'яті й примирення. У Києві мешканці та гості міста зможуть почути привітання президента, яке потім транслюватимуть українські телеканали. Військовий парад і виставка військових машин не відбудеться.

8 та 9 травня пам'ятним датам історичних подій у період Другої світової війни будуть присвячені панахиди, відбудуться церемонії покладання вінків, а також різноманітні культурно-тематичні та урочисто-патріотичні заходи. Ветеранів вітатимуть представники органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, духовенство та організації громадянського суспільства.

Кабінет міністрів України затвердив на черговому засіданні в 2019 році одноразові виплати ветеранам війни, дітям війни, в'язням концтаборів і постраждалим учасникам Революції гідності. У травні місяці їм виплатять одноразову допомогу.

Міністерство соціальної політики має нарахувати виплати до 5 травня 2019 року - таке розпорядження Кабінету міністрів. Розміри матеріальних виплат різні: від 530 грн. до 3тис. 850 грн. у залежності від статусу та заслуг перед Батьківщиною.

У 2019 виповнюється 75 років із дня вигнання нацистів із України. Адже в 1944 році почалося остаточне вигнання фашистських окупантів із нашої країни. Проти нацистів проводилися тоді операції, що дозволили 4-м українським фронтам розбити ворога, який посів практично на всій території України та Криму.

9 травня в Україні
9 травня в Україні

Щоправда, культивоване 8 травня в Україні поки що не отримало масової популярності. Традиційно саме 9 травня народ збирається святкувати перемогу над фашистськими загарбниками. Як позиціонуватиме себе в майбутньому по відношенню до 9 травня новообраний президент Володимир Зеленський - поки питання.

Однак сьогодні важливість 9 травня не втратила для українців своєї актуальності незалежно від назви свята. Відповідно до соцопитувань, для 70% українців цей день залишається знаковим.

Незважаючи на всі перипетії, хочемо привітати усіх вас із трохи сумним, але урочистим святом! І побажати щастя, здоров'я та довгоочікуваного миру! Дякуємо тим, хто подарував нам колись мирне небо над головою. І дуже шкода, що вже 5-й рік поспіль українці змушені страждати від російської агресії.

Надії та процвітання нашим ветеранам, їхнім дітям та онукам! Нехай стосунки між усіма країнами будуть добросусідськими! Дуже хочеться, щоб усі жахи війни залишилися в минулому, щоб пройшов дощ та змив сльози матерів. І мирне життя набирало обертів!