Православна церква в цей день вшановує пам'ять праведної Глафіри Амасийської, діви, а також святителя Стефана, єпископа Великопермського. Інші назви свята: «Глафіра», «Глафирів день», «Степан», «Степанів день». Горошницею день прозвали тому, що 9 травня вважався ідеальним днем для посадки гороху.

Глафіра жила в 4 столітті і була служницею у дружини Лікінія, Констанції. Лікіній був правителем Східної Римської імперії. Коли Глафіра дізналася про нечисті наміри правителя, вона втікла у Амацію з Нікомидії. Померла вона приблизно в 322 року, під час зворотного шляху в Нікомидію, її витребував Лікіній назад, щоб покарати.

Стефан Пермський проповідував у землях комі, перекладав їм церковні твори. А в 1383 році його поставили єпископом.

Чого не можна робити 9 травня

Більше всього чекають в цей день прильоту ластівок, їх вважають чистими, світлими птахами, яких любить Бог. Гніздо ластівки – оберіг від пожежі. Тому не можна ні в якому разі руйнувати її будиночок. Також сьогодні краще не чіплятися зайвий раз до чоловіків, вони в цей день більше схильні до поганого настрою. 9 травня вважається днем обманів, тому краще не одружуватися. Також не можна ворожити і передбачати собі майбутнє.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Народні прикмети на 9 травня

Приказки і прикмети

  • Різке похолодання в цей день означає, що через тиждень мороз повернеться, зате восени буде тепло.
  • Якщо сонце сідає в хмари, то весь тиждень будуть йти дощі.
  • Якщо захід багряно-червоний, то не чекай дощу до зміни фаз місяця.
  • Якщо зозулине кування більше нагадує жаб'яче квакання, значить незабаром піде дощ. Якщо ж воно гучне і чітке, то погода буде ясною і теплою.
  • Рясна роса і ясний день обіцяють багатий урожай огірків.
  • Сніг 9 травня обіцяє багатий урожай гречки.
  • Якщо лист берези розвернувся повністю-можна саджати картоплю.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.