Наближається 25 травня, а це означає, що наповну запрацює митний закон, який дозволить штрафувати власників авто на єврономерах, які не втигли розмитини машину.

Як відомо, після цієї дати власників таких авто чекають величезні штрафи - від 8,5 до 170 тисяч гривень і навіть конфіскація машин на рік. Правда, є маленька ймовірність, що пільговий період продовжать до осені, - пише "kp.ua".

Краще статусна "бляха", ніж легальний середній клас

Найбільше можливість розмитнити на пільгових умовах "поляка" або "литовця" порадувала перекупників. Взяти "бляху", розмитнити і перепродати - вигідний бізнес. Таку машину куплять швидше, ніж нову в офіційного дилера, тому що ціна нижче. Свою роль грає і елементарна логіка - навіщо купувати новий "Ланос", якщо майже за ті ж гроші можна взяти розмитнену "Шкоду Октавію".

В підсумку сьогодні український авторинок переживає складні часи: офіційні дилери втрачають покупця і готові скорочувати свої представництва, якщо не піти зовсім. До того ж останнім цвяхом у кришку труни для них може стати масове поява в Україні американських машин.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Сьогодні, відбувається справжній розквіт ринку б/у, він великих за останні роки. Приблизно ж, як і у 2012 році. Потрібно не забувати і США, зараз машини звідти ввозять в України судами. Як результат - на ринку з десяти уживаних машин вісім американські. Вони сильніше обрушили ціни, - розповідає "КП" в Україні" автомобільний експерт Олександр Федченко. – Якщо раніше чоловік купував Lexus RX 350 за 20 тис. доларів, то зараз за нього і 15 тисяч не дадуть. Люди воліють трохи биту, але якісну "евробляху" або американця замість українських номерів.

Надія на чергові вибори

Як відомо рух "Авто Євро Сила" попередив парламентарів про нові масштабні акції протестів. Головна теза мітингувальників - "Громадяни, у яких немає грошей на розмитнення, теж мають право їздити на автомобілі".

Власники авто на єврономерах дуже сподіваються, що новий президент вплине на ситуацію, яка склалась.

На думку Олександра Федченка, якщо парламент не буде розпущений, то пільгові канікули, швидше за все, продовжать. Зайві акції протестів до осінніх виборів до парламенту депутатам не потрібні. Та й розмитнення непогано поповнює бюджет країни. За даними Державної фіскальної служби України, топ–5 областей за обсягом розмитнення стали Волинська - 35 тисяч авто, Київська – 32 тисячі, Львівська – 21 тисяча, Одеська - 18 тисяч, Закарпатська – 17 тисяч. Прибуток по кожній області варіюється від півмільярда до двох мільярдів гривень.

Українці сподіваються, що новий парламент змінить митне законодавство та призупинить покарання для власників нерозмитнених авто.

За словами експертів, масштаби проблеми насправді величезні. Сьогодні кожна друга машина на іноземній реєстрації – нелегальна. А їх за неофіційними даними у нашій країні мільйони. А правоохороні органи та суди простоне витримають такого навантаження, якщо будуть займатися кожною бляхою.

Хоча громадяни відверто зізнаються, що не вірять, у масові санкції та говорять, що наврядчи всім приписуватимуть гігантські штрафи, про які йдеться в законодавстві.

Нагадаємо, автомобілістів попередили про нову пастку.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили, як застосують санкції до тих, хто не розмитнив авто з Європи.

Також Знай.ua писав про те, що українці показали, як потрібно карати "героїв парковок".